Die Krone a relatat, în ediția de marți, că subiectul azilului pentru migranți „va juca un rol important”. Karl Nehammer „a convenit în acest sens cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel”, scrie Die Krone.
Potrivit sursei citate, Austria merge la summit cu cinci solicitări care, susține cancelarul, ar trebuie implementate urgent la nivelul UE:
- Comisia Europeană ar trebui să plătească pentru intervenţiile poliţiei în străinătate ce vizează combatarea migraţiei ilegale. Totodată, ţările de la graniţele externe trebuie sprijinite suplimentar în ce priveşte protecţia frontierelor, în special cu mijloace financiare pentru viitoare proiecte de infrastructură (de exemplu, construirea unui gard la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia);
- Comisia Europeană ar trebui – similar cu directiva privind expulzările – să elaboreze o „directivă privind returnarea”;
- Procedurile de azil în state terţe sigure vor trebui facilitate – un model pe care Danemarca şi Marea Britanie îl urmează;
- Statutul de protecţie pentru persoanele vinovate de infracţiuni trebuie să poată fi mai uşor revocat;
- Înfiinţarea şi finanţarea unui proiect-pilot pentru proceduri de azil rapide la graniţele externe ale UE.
Guvernul austriac a asigurat deja, „printr-o serie de alte măsuri, că frânele împotriva azilului funcţionează şi că presiunea azilului se reduce în Austria”, potrivit surselor citate de Die Krone.
Die Krone mai scrie că vetoul surprinzător exercitat de Austria împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a fost menit să crească presiunea asupra Comisiei Europene pentru a lua măsuri mai ferme față de migraţia ilegală.
„În România, mai ales, s-a stârnit o adevărată furtună împotriva opoziţiei Austriei şi există în diverse media critici puternice, iar ministrul de interne Lucian Bode l-a acuzat pe omologul său austriac Gerhard Karner că şi-a încălcat cuvântul”, notează Die Krone.
La reuniunea Consiliului European, pe 15 decembrie, va fi prezent și preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunțat marți Administraţia Prezidenţială.
Foto: EPA