Nehammer a primit marți „încrederea unanimă” a Partidului Popular din Austria (ÖVP), a anunţat într-un comunicat transmis AFP un purtător de cuvânt al acestei formațiuni politice. „După acest rezultat, este evident că trebuia să-şi întrebe propria tabără dacă se bucură în continuare de susţinerea ei pentru a intra întărit în negocieri”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Cu 26,3% din voturi și 51 de mandate, ÖVP s-a clasat pe locul doi în alegerile legislative din Austria, după formațiunea politică alături de care se află la guvernare, Partidul Libertăţii (FPÖ, de extremă-dreapta), care a acumulat 28,9% din voturi și 57 de mandate. Victoria unui partid de extremă-dreapta este o premieră pentru Austria din 1945 încoace.

Alte trei formațiuni politice au intrat în Parlamentul austriac, și anume Partidul Social-Democrat (SPÖ) – 21,1% din voturi și 41 de mandate -, liberalii din NEOS – 9,1% din voturi și 18 mandate – și Verzii – 8,2% din voturi și 16 mandate.

„Partidul care a obţinut cele mai multe voturi trebuie să primească mandatul de a purta întrevederi exploratorii” pentru formarea noului guvern şi „să desemneze preşedintele Parlamentului”, a reacționat Nehammer după primirea votului de încredere în rândul formațiunii sale politice.

Potrivit uzanţelor, în calitate de câștigător, FPÖ urmează să fie consultat primul de către preşedintele Alexander Van der Bellen în vederea formării guvernului. Însă președintele austriac, un ecologist, și-a exprimat deja rezerve față de liderul controversat al FPÖ, Herbert Kickl.

Un adept al provocărilor verbale care cere, de exemplu, să fie numit „Volkskanzler” („cancelar al poporului”) – aşa cum a făcut Adolf Hitler -, Kickl este respins și de celelalte partide parlamentare, nu doar de Van der Bellen.

Preşedintele austriac s-a angajat ca viitorul guvern rezultat din negocieri să respecte „democraţia liberală”.

Personalitatea şi ideile lui Herbert Kickl sunt însă un obstacol în calea liderului extremei drepte austriece. În afară de poziţii conspiraţioniste cu privire la pandemia de COVID-19, el se pronunță împotriva sancțiunilor impuse Rusiei din cauza războiului din Ucraina şi tinde să sfideze consensul european.

Karl Nehammer ar putea astfel să fie desemnat pentru formarea unui nou guvern odată cu căderea variantei Herbert Kickl. Liderul ÖVP ar putea guverna alături de SPÖ și NEOS sau Verzii. SPÖ insistă pentru reducerea timpului de lucru la 32 de ore pe săptămână şi impunerea unor impozite pe avere.

În cazul unui eșec în negocierile cu SPÖ, Nehammer s-ar putea reorienta către FPÖ, dar cu condiția ca Herbert Kickl să nu facă parte din guvern.

„Nu-mi pot imagina ca Nehammer să intre la guvernare alături de Kickl”, a declarat pentru AFP politologul Johannes Huber. „Dar Nehammer poate şi el să fie schimbat”, a precizat politologul austriac.

Urmărește-ne pe Google News