Kaspersky Free a fost disponibil imediat în Statele Unite, Canada și în mai multe țări din Asia Pacific și ar fi lansat în alte regiuni în lunile următoare, a scris Eugene Kaspersky, fondatorul companiei, într-un post pe blogul său.
Kaspersky a declarat că versiunea gratuită nu a vrut să înlocuiască versiunile plătite ale software-ului antivirus, descriind-o ca oferind „elementele esențiale”, cum ar fi protecția antivirusului prin e-mail și web și actualizările automate.
Citește și: Decât la muncă, mai bine morți de foame! Fructele din livezi se strică pentru că nimeni nu a vrut să le culeagă
Compania a lucrat la Kaspersky Free timp de 18 luni, o fază de dezvoltare care a inclus versiuni pilot pe mai multe piețe, inclusiv Rusia, Ucraina, China și țările scandinave.
Înființată în 1997, Kaspersky Lab a crescut rapid în anii 2000 și a devenit una dintre cele mai importante copanii de software anti-virus din lume. Dar compania s-a confruntat de ani de zile cu suspiciuni legate de legăturile sale cu Serviciul Federal de Securitate al Rusiei sau FSB.
Preocupările legate de această companie s-au metastazat în Statele Unite în ultimii ani din cauza deteriorării relațiilor dintre SUA și Rusia ca urmare a invaziei din Crimeea în 2014 și mai târziu, când agențiile americane de informații au concluzionat că Rusia a spart alegerile prezidențiale din 2016 din SUA.
În prezent există un proiect de lege în cadrul Congresului american, care ar interzice în mod explicit Departamentului Apărării să utilizeze produsele Kaspersky.
Kaspersky a afirmat în mod privat că veniturile din S.U.A., majoritatea provenind din vânzarea de software antivirus către consumatori și întreprinderi mici, au scăzut de la 164 milioane USD în 2014 la aproximativ 156 milioane USD în 2016.
Citește și: EXCLUSIV. Incendia satul ca să ajungă pompier! Incredibila poveste a moldoveanului piroman care era mereu primul la foc, pregătit să ajute