„Fără să cunosc toate detaliile acestui caz particular, cred că respectul pentru orice profesionist este important. Iar jurnaliştii trebuie sprijiniţi, trebuie trataţi cu respect. Deci, cred că este de la sine înțeles și sper că acest lucru va deveni normă în această țară, în viitor”, a răspuns Kathleen Kavalec, după ce a fost întrebată cum vede problemele legate de drepturile omului, în contextul în care canalul de televiziune România TV a pus la îndoială capacitatea jurnalistei Iulia Marin de a-și exercita corect profesia.

În urma derapajelor din primele două emisiuni în care România TV a abordat decesul Iuliei Marin, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a decis joi, 27 aprilie, aplicarea unei amenzi de 100.000 de lei pentru discriminare la adresa persoanelor cu suferințe psihice. În prima emisiune de după primirea amenzii, postul a spus despre Iulia Marin, pe care o calificase anterior drept „om tulburat psihic care produce materiale de presă”, că este și o jurnalistă care a realizat „anchete de presă la comandă politică”.

Ambasadoarea americană a fost întrebată și despre problema globală cu care se confruntă în acest moment presa: scăderea încrederii oamenilor.

„Cred că aceasta este o mare provocare pentru mass-media, împreună cu cea economică, în legătură cu care cred că mediul online a adus noi provocări pentru mass-media. Dar acest lucru nu face decât să întărească nevoia unei responsabilizări sporite, nevoia verificării faptelor în mass-media, nevoia de transparență în ceea ce privește finanțarea, pentru că este foarte ușor să arunci îndoiala asupra relatărilor din mass-media”, a declarat Kavalec, în interviul acordat Europa Liberă de Ziua libertății presei.

Oamenii pot pune întrebări despre surse, despre verificarea faptelor, despre răspândirea intenționată a dezinformării. Așadar, organizațiile media trebuie să-și îmbunătățească calitatea relatărilor, calitatea verificării faptelor, să câștige încrederea publicului lor.

Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA în România:

Totodată, ambasadoarea a criticat lipsa de progres în ancheta legată de amenințările pe care le-a primit jurnalista Emilia Șercan în urma investigațiilor despre tezele de doctorat ale premierului Nicolae Ciucă și ministrului de interne, Lucian Bode.

„Cred că orice amenințare la adresa unui jurnalist este inacceptabilă și orice amenințare la adresa jurnaliștilor ar trebui investigată și ar trebui clarificată cât mai repede posibil. Așa că sperăm, cu siguranță, să vedem că autoritățile vor încheia rapid această anchetă, vor lua orice măsuri care ar putea fi necesare, pentru că cred că este important să se prevină utilizarea din nou a acestor tipuri de tactici împotriva jurnaliştilor”, a spus Kavalec.

Reprezentanta Washingtonului la București a adăugat că partea americană va „îndemna autoritățile să se asigure că acest lucru este investigat pe deplin și rezolvat cât mai repede posibil”.

Kavalec a răspuns și întrebărilor legate de finanțarea netransparentă a unei mari părți a presei din România din bani publici. Ambasadoarea a precizat că „este esențial ca orice finanțare pentru media oferită de guvern sau de partide politice să fie transparentă și oamenii să poată ști de unde provin banii”.

„Cred că este și un risc, pentru că instituțiile media care încep să se bazeze pe acest tip de finanțare pot începe să se autocenzureze, pentru că vor să vadă în continuare fluxul de finanțare. (…) Nu am discutat în mod special acest lucru cu autoritățile. Sunt încă în faza întâlnirilor de prezentare, dar este ceva ce vom continua să urmărim și să ridicăm probleme oricând este cazul”, a explicat Kavalec.

Foto: Hepta.ro

 
 

Urmărește-ne pe Google News