UPDATE ora 22.30: În discursul susținut în fața Senatului american, Kathleen Kavalec a început prin a sublinia parteneriatul strategic dintre SUA și România, oferind drept dovadă prezența secretarului de stat Anthony Blinken la București. Ea a amintit că este o cunoscătoare a românilor din perioada petrecută anterior în această țară.
„Am avut plăcerea de a lucra anterior pentru SUA în România, ca ofițer pentru afaceri culturale al Ambasadei SUA la București. În acest rol, am călătorit prin țară pentru a-mi îndeplini îndatoririle diplomatice și a spori legăturile culturale bilaterale”, a afirmat ea.
La capitolul priorități ale mandatului, dacă va fi confirmată de Senat ca ambasadoare, a numit menținerea securității diplomaților americani și a cetățenilor americani prezenți în România și sporirea colaborării cu România în chestiunile fundamentale de securitate.
„De la căderea dictaturii comuniste în 1989, România a făcut progrese semnificative pentru dezvoltarea unei democrații autentice și a unei economii de piață”, a mai declarat candidata pentru funcția de ambasador al SUA la București în fața Senatului american.
Ea a menționat faptul că România îndeplinește obiectul de 2% din PIB pentru apărare, ba chiar a anunțat creșterea la 2,5% din PIB din 2023, și că numeroase echipamente militare achiziționate sunt de producție americană, dar și faptul că găzduiește mai multe comandamente militare ale NATO.
De asemenea, a lăudat eforturile României de găzduire a refugiaților ucraineni și susținerea deplină a sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei, după declanșarea invaziei din Ucraina.
Kathleen Ann Kavalec, diplomată de carieră cu rang de ministru-consilier, a fost, până în iulie 2022, șefă a misiunii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) în Bosnia și Herțegovina, detașată de la Departamentul de Stat din 2019. Ea ocupase înainte funcția de subsecretar adjunct în cadrul Biroului pentru afaceri europene și eurasiatice al Departamentului de Stat.
Kavalec are o experiență în diplomație de 36 de ani. Parcursul ei profesional cuprinde și poziții ca:
- director al Biroului pentru afaceri rusești și adjunct al șefului de misiune al Misiunii UNESCO a SUA la Paris, Franța;
- ofițer pentru afaceri culturale la Ambasada SUA din București, România;
- consilier politic la Ambasada SUA din Kiev, Ucraina;
- ofițer politic la Ambasada SUA din Moscova, Rusia (de două ori).
Kavalec a supervizat importante programe de asistenţă externă ale SUA, în calitate de coordonator adjunct pentru asistenţă în cadrul Biroului european şi de director pentru prevenirea conflictelor în cadrul Biroului coordonatorului pentru reconstrucţie şi stabilizare.
La Washington, ea a fost ofiţer de management legislativ în cadrul Biroului pentru afaceri legislative şi director al unităţii economice din cadrul Biroului coordonatorului pentru asistenţă pentru noile state independente.
Vorbește 6 limbi străine, inclusiv română și rusă
Născută în California, Kathleen Ann Kavalec are o licență în științe politice de la Universitatea California și a absolvit un master în diplomație la Universitatea Georgetown din Washington, în 1984.
În afară de engleză și română, Kavalec vorbește și franceză, portugheză, spaniolă, rusă și ucraineană.
Diplomata a primit mai multe distincții din partea Departamentului de Stat american, inclusiv Premiul de Rang Prezidențial.
Propusă de Trump ca ambasadoare în Albania, dar refuzată de Senat
„Doar atunci când femeile și bărbații se vor bucura de drepturi egale, de un nivel egal al reprezentării și vor avea acces egal la resurse, societățile se vor putea dezvolta într-o manieră pașnică, durabilă și prosperă”, scria Kathleen Kavalec, pe-atunci șefă a misiunii OSCE în Bosnia și Herțegovina, într-un editorial publicat pe 8 martie 2021, de Ziua Internațională a Femeii.
Dacă va primi aprobarea Senatului, Kavalec va deveni prima femeie ambasador SUA în România.
În iulie 2018, Kavalec a fost și propunerea lui Donald Trump pentru funcția de ambasador SUA în Albania, dar numirea nu a fost aprobată de Senatul american.
Kavalec este căsătorită cu Mark Taplin, și el un fost diplomat american la București. Într-un interviu acordat Hotnews în 2015, acesta susținea: „Cine spune că știe ce va face Rusia pe viitor, cred că se înșală. Totuși, cel mai plauzibil scenariu e acela ca estul Ucrainei să se transforme în cel mai extins conflict înghețat din Europa”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Libertatea îşi propune să ofere o voce egală femeilor în reprezentarea lor din media și crede în puterea #EqualVoice pentru a face mai vizibile femeile în presa românească, pentru a include vocile lor și perspectivele feminine. Fie că vorbim de jurnaliste, de surse, de specialiste sau de comentatoare / editorialiste, doar așa putem reflecta echilibrat societatea.
Libertatea își folosește capacitatea jurnalistică și tehnologică de a promova valorile în care crede: egalitatea între femei şi bărbați.
Vezi noutățile din cadrul inițiativei EqualVoice!andrei.v.c • 30.11.2022, 18:02
mai exista vreo femeie in politica din occident care sa nu vorbeasca despre cum femeile nu sunt egale cu barbatii in occident?
Jumbo • 30.11.2022, 12:59
***
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.