„Exporturile prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) ar putea crește până la 20 de milioane de tone pe an, de la 1,5 milioane în prezent, pe măsură ce țara își crește producția”, a declarat ministrul energiei Almasadam Satkaliyev, fără a preciza însă un calendar exact.
Oficialul kazah a declarat în Parlament că „există interes pentru dezvoltarea și creșterea treptată a volumului transporturilor de petrol, atât din partea noastră, cât și din partea partenerilor azeri”.
Kazahstanul expediază țiței prin petroliere în Marea Caspică pentru export prin BTC, care traversează Azerbaidjanul, Georgia și Turcia.
Ministrul energiei din Kazahstan a precizat că în acest an țara sa va exporta 68,8 milioane de tone de petrol, din care 55,4 milioane de tone prin intermediul conductei Caspian Pipeline Consortium (CPC) către portul rusesc Novorossiisk din Marea Neagră, care este principalul traseu de export pentru țițeiul kazah.
De asemenea, va trimite 8,6 milioane de tone prin conducta Atyrau-Samara, tot prin Rusia, 3,6 milioane de tone prin Marea Caspică și 1,1 milioane de tone prin conductă către China.
Oleoductul Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) este considerat o variantă promițătoare pentru exporturile de petrol ale Kazahstanului, însă costurile sunt semnificative, deoarece transportul petrolului prin BTC costă mult mai mult decât cel prin rutele existente, inclusiv CPC.
„Kazahstanul exportă 70% din producția sa totală de petrol, din care 98% este trimis prin două rute – CPC și conducta de petrol Uzen – Atyrau – Samara (ambele prin Rusia – n.red.) Acest lucru creează o dependență ridicată de o singură țară și riscuri mari în cazul escaladării conflictului din regiune”, a declarat analistul în domeniul petrolului și gazelor Abzal Narymbetov, citat de agenția de presă Kazinform.
dabaca2020 • 25.12.2024, 10:44
Adica ,noi vindem ieftin la OMV ,si cumaparm scump de la kazahstan !