Într-un discurs publicat, miercuri, în ziarul Pravda din Kazahstan, Putin, care urmează să aterizeze mai târziu în această fostă republică sovietică, a lăudat o „alianță verificată de-a lungul timpului și orientată spre viitor” și a subliniat caracterul „cu adevărat aliat” al cooperării ruso-kazahe.

„Am fost și rămânem un partener strategic de încredere și un aliat al Rusiei în această perioadă dificilă a istoriei, marcată de conflicte și catastrofe”, a declarat, la rândul său, Kassym-Jomart Tokaiev, într-o scrisoare publicată de presa rusă Izvestia.

De la invazia rusă în Ucraina, în februarie 2022, aceasta este a 11-a vizită a lui Putin în Asia Centrală, o regiune bogată în resurse naturale, unde influența istorică a Moscovei rămâne puternică, deși este contestată de China și de Occident.

Putin a salutat faptul că Kazahstanul și Rusia „adoptă poziții similare” la nivel internațional, în timp ce Astana menține o politică echilibrată față de războiul din Ucraina, susținând integritatea teritorială a Ucrainei, fără a condamna deschis invazia rusă.

În septembrie, Tokaiev a afirmat că Rusia este „invincibilă din punct de vedere militar”, dar a subliniat că „în Kazahstan, populația simte o adevărată simpatie pentru poporul ucrainean”.

„Prietenie eternă și bună vecinătate”

Occidentul acuză Kazahstanul că nu respectă sancțiunile impuse Moscovei din cauza invaziei Ucrainei, acuzații respinse de autoritățile de la Astana.

Cea mai importantă putere din Asia Centrală, Kazahstanul este un aliat militar și economic al Rusiei, cu care împarte o frontieră comună de peste 7.500 de kilometri.

Miercuri, Tokaiev a descris această frontieră drept una de „prietenie eternă și bună vecinătate”, la doar câteva zile după ce a ordonat întărirea apărării teritoriale, îngrijorat de escaladarea conflictului din Ucraina.

Produce 43% din uraniul mondial

Cei doi lideri ar putea discuta despre construcția primei centrale nucleare din Kazahstan, o țară care produce 43% din uraniul mondial, dar care se confruntă cu o criză cronică de electricitate.

Rusia, prin compania sa de stat Rosatom, este unul dintre candidații pentru acest proiect, alături de China, Coreea de Sud și Franța.

Putin a declarat miercuri că Rosatom este „gata să lanseze noi proiecte de amploare” în Kazahstan.

El a mai salutat cooperarea „în sectorul gazelor și petrolului”.

Totuși, Kazahstanul, țară fără ieșire la mare, care exportă 80% din petrol prin Rusia, încearcă să dezvolte rute alternative, inclusiv prin Marea Caspică.

De asemenea, Putin va participa joi, la Astana, la un summit al unei alianțe militare formate din foste republici sovietice, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).

 
 

Urmărește-ne pe Google News