Premierul britanic se află vineri la Washington pentru a discuta diverse subiecte cu preşedintele SUA Joe Biden, inclusiv despre a da undă verde Ucrainei să folosească rachete occidentale împotriva unor obiective din interiorul Rusiei.

Putin a declarat la televiziunea de stat din Rusia că acest lucru „nu ar însemna altceva decât participarea directă a ţărilor NATO în războiul din Ucraina”. „Acest lucru schimbă substanţial chiar esenţa, natura conflictului”, a adăugat el.

„Dacă este cazul, vom lua decizii în consecinţă bazate pe ameninţările create la adresa noastră”, a amenințat liderul rus.

Întrebat, în timpul zborului spre Washington, cum comentează aceste afirmaţii, premierul britanic a reieterat că Rusia a început războiul din Ucraina.

„Rusia a început acest conflict. Rusia a invadat ilegal Ucraina. Rusia poate pune capăt imediat acestui conflict”, a afirmat el. Ulterior, Starmer a adăugat: „Reiterez, Rusia a fost cea care a început. Ei au provocat conflictul, ei sunt cei care acţionează ilegal”.

Keir Starmer este însoțit la Washington de ministrul de externe David Lammy, care s-a deplasat miercuri la Kiev împreună cu omologul său american Antony Blinken.

Luând cuvântul la Kiev, Lammy a precizat că transferul de rachete din Iran spre Rusia a schimbat gândirea strategică la Londra și la Washington. Moscova și Teheranul se dedau unei „escaladări periculoase”, a avertizat el.

„Factorul de escaladare este Putin. Putin a escaladat cu transportul de rachete din Iran. Vedem o nouă axă a Rusiei, Iranului și Coreei de Nord”, a afirmat Lammy, îndemnând China să se îndepărteze de „acest grup de renegați”.

Șeful diplomației britanice a denunțat totodată „sinistra” invazie a Ucrainei din ordinul lui Vladimir Putin și l-a acuzat pe liderul rus de „aroganță și lăcomie”. „Acesta este imperialismul. Acesta este fascismul”, a subliniat David Lammy.

Urmărește-ne pe Google News