Articolul 5 prevede că un atac împotriva unui membru al blocului militar, cu sediul în Europa, este un atac împotriva tuturor membrilor, care vor apăra statul membru atacat. Fără această garanţie, un stat membru nu va fi ajutat de către ceilalţi membri.
„De unde vin eu, alianţele contează. Dar dacă eşti membru al unei alianţe, contribuie la alianţă, fii parte a alianţei”, a declarat Keith Kellogg.
Generalul american în retragere a anunțat că, în cazul în care Donald Trump obţine o victorie în alegerile prezidenţiale, va sugera să se organizeze un summit NATO în iunie 2025 pe tema viitorului Alianţei.
NATO ar putea deveni astfel o „alianţă cu mai multe viteze”, în care unii membri se bucură de apărare în funcţie de felul în care respectă articolele care fondează Alianţa.
„Dacă preşedintele Trump este reales, voi da tuturor ceea ce numim un ordin de avertisment. Probabil că voi spune că ne îndreptăm în această direcţie, pentru a le da timp să se pregătească, astfel încât să discutăm în iunie”, a precizat Keith Kellogg, care a adăugat că „statele membre NATO trebuie să se simtă libere să se retragă din alianță.
Totodată, Keith Kellogg a adus în discuție Articolul 3 al Tratatului, care prevede ca statele membre NATO să depună eforturi adecvate pentru a-şi dezvolta capacităţile individuale de apărare, afirmând că garanţiile prevăzute de Articolul 5 nu se produc automat.
„Toată lumea înţelege Articolul 5 – un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor – însă ei uită toate celelalte articole de dedesubt sau de deasupra. Unul dintre ele este Articolul 3”, a spus Keith Kellogg.
Articolul 3 nu prevede ca statele membre să aloce 2% din PIB apărării, însă acestea s-au angajat la summitul NATO din Ţara Galilor, în 2014, să atingă acest nivel în decurs de zece ani.
Potrivit unor estimări NATO din iulie, 11 dintre cele 31 de state membre urmau să atingă această ţintă în 2023 – inclusiv Statele Unite, regatul Unit şi mai multe ţări din Europa de Est situate în apropierea Rusiei.
Contactată de Reuters, echipa de campanie a lui Donald Trump nu a comentat, însă a anunţat că Kellogg ar putea juca un rol într-o eventuală administraţie a acestuia.
Donald Trump şi aliaţii săi au semnalat tot mai insistent că vor să revizuiască angajamentul Statelor Unite în NATO şi se plâng de faptul că membrii europeni ai Alianţei nu-şi plăteasc partea.
Robert OBrien, consilierul în probleme de securitate naţională al lui Trump în perioada 2019-2021, declara în decembrie pentru Reuters că impunerea unor tarife comerciale statelor membre NATO, în cazul în care nu cheltuiesc cel puţin 2% din PIB cu apărarea, ar urma să ajungă pe masă într-un eventual al doilea mandat al fostului președinte american.
FOTO: Hepta