Premierul desemnat Nicolae Ciucă (PNL), împreună cu echipa de experţi ai PNL şi cu reprezentanţii UDMR, conduşi de liderul Kelemen Hunor, au purtat sâmbătă, la Palatul Victoria, discuții privind programul de guvernare, pentru actualizarea şi compatibilizarea acestuia.
Kelemen Hunor a scris sâmbătă seară, pe Facebook, că la negocieri au fost introduse în programul de guvernare măsurile de încurajare a natalităţii propuse de Uniunea Democrată Maghiară din România.
„Cele mai importante dintre acestea sunt: aplicarea unor măsuri de deductibilitate pentru familiile cu mai mulţi copii şi reducerea progresivă a cuantumului contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate, în funcţie de numărul de copii; program de credite pentru achiziţionarea de locuinţe familiilor tinere în funcţie de numărul de copii; program de finanţare pentru achiziţia de autoturisme familiale pentru familiile cu minim trei copii; bunicii, respectiv fraţii majori şomeri să poată beneficia de indemnizaţia de creştere a copilului în locul părinţilor, dacă se întorc la muncă; extinderea programelor de tip after-school; facilităţi acordate administraţiilor locale de a sprijini familiile prin reduceri/scutiri de taxe şi impozite”, a scris liderul UDMR pe Facebook.
Negocierile dintre UDMR și PNL vin în contextul în care Nicolae Ciucă și liberalii vor să formeze noul guvern minoritar, după ce, pe 21 octombrie, preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe actualul ministru interimar al apărării pentru funcţia de premier, în condițiile în care guvernul Cioloș a picat testul la vot din Parlament. Ciucă are la dispoziție 10 zile să formeze un guvern și să stabilească programul de guvernare.
PSD, armistițiu politic cu PNL
Totodată, premierul desemnat Nicolae Ciucă a avut sâmbătă după-amiază o discuție telefonică cu preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Acesta i-a transmis că așteaptă programul de guvernare până în februarie 2022, dar și măsurile pentru stoparea declinului economic.
Marcel Ciolacu a explicat, după discuția telefonică, faptul că PSD intenționează să facă „un armistiţiu politic” cu PNL, „ca să depăşim situaţia pandemiei şi a problemelor din energie”. „În cazul în care PSD decide să susţină un guvern minoritar, acest lucru nu se poate face decât pe o perioadă limitată de timp”, a adăugat liderul Opoziției.
Criza guvernamentală a fost generată pe 1 septembrie, după ce premierul Florin Cîțu l-a revocat pe ministrul justiţiei, Stelian Ion, după ce acesta ar fi refuzat să avizeze Programul de investiţii Anghel Saligny.