„A fost ieri o discuție în coaliție, într-adevăr, și despre reducerea accizei la carburanți și a rămas să nu ieșim până când nu există o analiză foarte exactă, serioasă și până când nu există o întâlnire între premier și OMV, Rompetrol și ceilalți jucători sau actori de pe piață”, a spus Kelemen Hunor.
Vicepremierul s-a referit apoi la anunțul făcut de ministrul PSD al finanțelor, Adrian Câciu, fără să îl numească.
Am citit și eu după aceea că de fapt cineva a anunțat. Toată lumea a fost de acord să căutăm o soluție, să încercăm să reducem prețul, dar a rămas în discuție fiindcă nu poți să anunți o măsură până când nu vezi impactul, până când nu vezi cum reacționează piața, până când nu vezi ce efecte va avea acea măsură.
Vicepremierul Kelemen Hunor:
„Urmează să mai avem o discuție despre acest subiect să vedem tot ce înseamnă impact politic, financiar, social”, a declarat președintele UDMR.
Întrebat ce urmează, după ce ministrul PSD de finanțe, Adrian Câciu, a lansat deja propunerea în spațiul public și susținea că va genera o ieftinire de peste un leu la pompă, Kelemen Hunor a replicat: „Are dreptate, cu asta s-ar reduce prețul, dar trebuie să așteptăm discuțiile cu actorii de pe piață și un impact foarte clar, ce se va întâmpla, fiindcă poți să reduci trei luni, șase luni, o perioadă, după care brusc dacă urcă prețul e o problemă”.
„Trebuie să faci analizele necesare, eu nu sunt pentru balet mediatic, nu intru eu în această competiție, nu populistă neapărat, ci o competiție între politicieni”, a mai spus Hunor.
Și Cîțu a spus că reducerea accizei la carburanți trebuie discutată
Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat tot miercuri, 23 februarie, că înjumătățirea accizelor la carburanți, anunțată de ministrul PSD al finanțelor, Adrian Câciu, este posibil să nu poată fi pusă în practică, iar România riscă infringementul.
„Este o acciză, iar dacă reducerea este sub acciza minimă, infringementul este declanșat automat și diferența trebuie plătită de la buget”, a afirmat Cîțu într-o declarație de presă.
Florin Cîțu a mai precizat că România riscă infringementul „pentru că la accize nu există nicio portiță de negociere” și că el este interesat ca „românii să nu fie mințiți”. „Eu am spus că este important să le spunem românilor ce putem să facem, românii apreciază onestitatea, sinceritatea. Ce nu se poate face nu le spunem”, a mai subliniat el.
Afirmațiile lui Florin Cîțu și Kelemen Hunor vin după ce, ieri, ministrul PSD al finanţelor, Adrian Câciu, a scris pe Facebook, după ședința de coaliție, că în cadrul discuțiilor s-a validat propunerea sa de scădere temporară cu 50% a accizei la combustibil, care ar reduce preţul la pompă cu peste 1 leu per litru.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!