Sâmbătă seara, ambasadorul Ucrainei la București a transmis că președintele UDMR, Kelemen Hunor, știa că are interdicție de a intra în Ucraina și că a încercat totuși să treacă frontiera folosind pașaportul maghiar. Mai mult, diplomatul susține că Hunor a și luat la cunoștință, semnând decizia de interdicție. Kelemen Hunor neagă și îi cere ambasadorului Ucrainei să facă publice documentele. Mai exact, să precizeze când a vrut să intre în Ucraina și la ce punct de frontieră ar fi fost oprit, a precizat liderul UDMR.

”Am aflat acum câteva ore aici pe Facebook că Preşedintele Uniunii Democrate Maghiare din România, domnul Kelemen Hunor, n-a fost lăsat azi dimineaţă să intre pe teritoriul Ucrainei. În aceasta situaţie neplăcută dar absolut firească aş dori să fac câteva precizări: Domnului Kelemen Hunor i-a fost interzisă intrarea pe teritoriul Ucrainei încă din 03.11.2017. De atunci domnia sa a mai încercat să intre în Ucraina folosind paşaportul ungar şi a fost refuzat, drept dovada că i-a fost bine cunoscută decizia autorităţilor ucrainene”, a scris pe Facebook ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Oleksandr Bankov.

El menţionează că liderului UDMR i s-a adus la cunoştiinţă sâmbătă decizia autorităţilor de frontieră privind interzicerea intrării pe teritoriul statului ucrainean, pe care a şi semnat-o.

”Şi de data această conform legislaţiei în vigoare a Ucrainei domnului Kelemen Hunor i-a fost înmânată decizia autorităţilor de frontieră privind interzicerea intrării pe teritoriul statului ucrainean pe care a şi semnat-o. E adevărat că decizia nu conţine motive, dar o astfel de practică e comună pentru toate statele europene. Şi bineînţeles sunt deschis şi voi fi onorat să-i ofer şi personal domnului Kelemen Hunor orice explicaţii suplimentare”, a adăugat ambasadorul Ucrainei în România.

Kelemen Hunor: Nu am pașaport maghiar

În replică, Hunor a spus că nu a prezentat pașaportul maghiar și i-a cerut lui Bankov să arate documentele despre care vorbește în postarea sa. Liderul UDMR a publicat o fotografie cu o viză valabilă până în 2020 de intrare în Ucraina, aplicată pe un pașaport românesc.

„Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Oleksandr Bankov, printr-o apreciere nepotrivită a incidentului de astăzi (sâmbătă – n.r.) afirmă că am încercat să intru în Ucraina cu paşaport maghiar. Nu am fost în Ucraina în ultimii douăzeci de ani şi nu am folosit niciodată paşaport maghiar. Pot prezenta documentele incidentului de astăzi. Cer Ambasadorului Ucrainei la Bucureşti, Oleksandr Bankov, să prezinte, la rândul său, documentele care au interzis, în trecut, accesul meu pe teritoriul Ucrainei”, a arătat Kelemen tot pe Facebook.

Între timp, purtătorul de cuvânt al Ministerului ungar de Externe, Tamas Menczer, a declarat că această interdicţie este „inacceptabilă” şi „împotriva Ungariei”, scrie Mediafax citând MTI.


Debutul scandalului

Kelemen Hunor a povestit sâmbătă la prânz că nu a fost lăsat să intre în Ucraina și a așteptat la frontieră mai bine de o oră și jumătate, pentru ca în final să-i fie comunicată decizia fără a i se oferi motive. Kelemn Hunor nu a precizat la care punct de frontieră s-a prezentat.

Oficialul român de etnie maghiară a fost informat că i se interzice intrarea în Ucraina, motiv pentru care Kelemen Huno a alertat ministrul român de externe și susține că va cere explicații Ambasadei Ucrainei la Bucureşti.

„În această dimineață m-am trezit cu câteva ore mai devreme ca de obicei. La 2.15 a sunat deșteptătorul, iar la ora trei eram deja în mașină, în drum spre Ucraina. Am vrut să ajung în Ujhorod, unde prietenii noștri sărbătoresc cea de a 30-a aniversare de la înființarea Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică. Am vrut să transmit personal urările mele de bine și, desigur, aș fi vorbit despre drumul comun pe care comunitățile naționale maghiare din Bazinul Carpatic l-au parcurs de la căderea dictaturilor comuniste și aș fi vorbit și despre provocările cu care ne confruntăm”, a relatat Kelemen Hunor pe Facebook, într-un mesaj scris atât în maghiară, cât și în română și engleză.

„Aș fi făcut toate acestea dacă autoritățile ucrainene mi-ar fi permis să intru în țară după o oră de așteptare și verificare la frontieră. Însă accesul mi-a fost refuzat fără nicio explicație clară. Mi-au comunicat doar, pur și simplu, că nu pot intra în țară”, a mai spus liderul UDMR, potrivit Agerpres.

„În aceste condiții pot doar să transmit de aici, cele mai bune urări Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică, membrilor și simpatizanților acesteia și, în același timp, îi asigur pe maghiarii din Transcarpatia de solidaritatea UDMR” a încheiat Hunor, menționând că l-a anunțat și pe ministrul român de externe și că se va adresa Ambasadei Ucrainei la București.

Foto: Hepta

VIDEO/ Satul din care şi ultimul locuitor a plecat la muncă în străinătate! Ciobanul Gheorghe s-a făcut măcelar în Anglia

Urmărește-ne pe Google News