„A început un dialog, pentru că, într-adevăr, relaţiile româno-ungare păreau îngheţate, iar unul dintre aspectele importante a fost ieşirea din acest impas. Faţă de acest punct de plecare am făcut un mare pas înainte, cu întâlnirea oficială la cel mai înalt nivel, a celor doi şefi de stat”, a spus Kelemen Hunor, vicepremier în Guvernul de la București.
Și a continuat: „Consider importantă această întâlnire pentru că poate da un nou impuls, poate deschide porţi, poate crea noi oportunităţi şi poate restabili oarecum încrederea, pentru că fără încredere este greu să cooperăm”.
El a adăugat că „este un mesaj important faptul că şeful statului român l-a invitat pe preşedintele ungar la Bucureşti” și că, în contrapartidă, și Klaus Iohannis „va vizita Ungaria la un moment dat”.
Prezent la biserica reformată Calvineum din Bucureşti, la întâlnirea preşedintei Ungariei cu comunitatea maghiară, Kelemen Hunor a vorbit și despre identitatea ungurilor care locuiesc în Transilvania.
„Este important ca maghiarii din Transilvania să îşi păstreze identitatea, să îşi administreze şi să îşi dezvolte instituţiile, cu sprijinul guvernului român şi al guvernul maghiar, să nu existe dispute între cele două state privind aceste chestiuni”, a mai precizat liderul UDMR.
Președinta Ungariei, Katalin Novak, a fost prezentă la Cotroceni miercuri, 7 septembrie, în prima vizită la nivel de şefi de stat după 12 ani. Ea a acuzat, la conferința de presă susținută alături de Klaus Iohannis, că nu a beneficiat de o traducere completă și că „uneori au lipsit propoziții întregi” din discursul președintelui României. Totodată, Katalin Novak a dat asigurări că Ungaria susține aderarea României la Schengen.