Chiar dacă valurile anterioare de infecții au fost mai blânde decât în Europa, numărul de cazuri a adus rapid sistemul de sănătate din Kenya în pragul colapsului. Când varianta Delta făcea ravagii, în capitala Nairobi nu mai exista niciun pat de terapie intensivă liber. În alte părți ale țării, oxigenul era din ce în ce mai rar.
Dar, în acest moment, nu mai este o problemă să găsești un loc într-o secție Covid.
„Formele grave sunt rare, numărul infecțiilor, mult sub valurile precedente”
„Desigur, au existat internări de la jumătatea lunii decembrie”, spune Shamsa Ahmed, șeful departamentului de Boli Infecțioase de la Spitalul MP Shah din Nairobi, explicând că „formele grave sunt rare”, iar numărul pacienților de Terapie Intensivă în Kenya „este mult sub cel din valurile anterioare”.
Potrivit Der Spiegel, nu au existat măsuri restrictive pentru a limita răspândirea Omicron în Kenya.
Barurile, restaurantele și cluburile au rămas deschise și au fost utilizate pe scară largă. De Crăciun era aglomerație pe plajele din Mombasa și în capitală, unde lumea se bucura de Crăciun. Ca întotdeauna, autobuzele interurbane erau pline.
Măsurile de restricție, doar pe hârtie! Fără vaccin și fără teste
Guvernul kenyan a luat măsuri doar pe hârtie. În teorie, restaurantele, supermarketurile și transportul local ar fi trebuit să fie, de fapt, accesibile doar persoanelor vaccinate. Însă o instanță a blocat ordinul, iar Ministerul Sănătății nu l-a implementat.
În plus:
- Ideea vaccinării obligatorii a fost prea ambițioasă din start. Doar 16,5% din populația adultă este complet vaccinată. Potrivit Universității de Medicină Johns Hopkins, în total, doar 8,83% din populație s-a imunizat măcar o dată.
- Un test Covid-19 este scump și poate aduce, dacă rezultatul este pozitiv, carantină și zile de muncă pierdute.
Între Crăciun și Revelion, 70% dintre testele de coronavirus, puține câte au fost, au fost pozitive, a relatat un medic curant.
Cu toate acestea, Omicron pare că a străbătut țara ca un fulger și nu a lăsat urme devastatoare. Cercetătorii bănuiesc că nivelul ridicat de infecție cu coronavirus a contribuit la evoluția ușoară chiar și înainte de Omicron.
1.035 de cazuri noi au raportat autoritățile sanitare kenyene vineri, 14 ianuarie, și 10 decese, potrivit portalului Worldometer. Pe 8 ianuarie erau peste 43.000 de cazuri active, vineri sunt cu 12.000 mai puține.
Și imunitate de turmă, și „imunitate încrucișată”
Care sunt explicațiile specialiștilor, potrivit Der Spiegel:
- Potrivit unor studii, până la 70 la sută din metropola Nairobi, 4,3 milioane de locuitori, sau din Mombasa, 700.000 de locuitori, erau deja infectați cu coronavirus, ceea ce ar fi putut duce la așa-numita „imunitate de turmă”.
- Populația este, de asemenea, în medie, mult mai tânără decât în Europa și mai des expusă la virusuri de natură similară.
- Epidemiologii spun că în Africa există multe virusuri comparabile cu Covid, la care oamenii sunt expuși mult mai des decât în Europa și, prin urmare, mulți au dezvoltat și o „imunitate încrucișată” care îi protejează și împotriva SARS-CoV-2.
- O explicație pentru numărul mic de decese o reprezintă și faptul că unele comorbidități asociate, precum diabetul și obezitatea, sunt relativ rare pe continentul african.
Folosind teste de anticorpi, cercetătorii au măsurat câți oameni au contractat boala de la izbucnirea pandemiei. Unul dintre cercetătorii care au investigat această situație este epidemiologul Isaac Ngere, șeful Centrului Național de Intervenție Covid.
El a testat mii de locuitori din Kenya în mai multe etape, inclusiv din cel mai populat cartier din Nairobi, Kibera.
„În mai și iunie 2021, 66% din oameni făcuseră boala. Asta a fost înainte de valul violent adus de tulpina Delta. Sunt sigur că valorile din Nairobi sunt acum de peste 70%. Iar asta este aproape imunitate de turmă”, spune epidemiologul.
Optimism moderat și îndemn la vaccinare
Epidemiologii se pronunță totuși împotriva acestui optimism exagerat în ceea ce privește sfârșitul pandemiei.
„Pledoaria mea: continuă să vaccinezi, să vaccinezi, să vaccinezi, este esențial”, spune șefa Centrului de Cercetare a Populației și Sănătății din Africa, Catherine Kyobutungi.
Vestea bună în aproape toate țările africane: nu mai există o lipsă de vaccinuri. Există atât de multe doze disponibile în Kenya, încât oricine este interesat poate să facă rapelul.
Până vineri, 14 ianuarie, 315.655 de cazuri au fost declarate în Kenya, centrul Africii, cu 5.472 de decese. Țara are aproape 54.000.000 de locuitori.
Foto: Profimedia