Libertatea: În primul rând, care sunt obiectivele pentru noul sezon?
Kevin Constantine: La Ciuc, obiectivele sunt același, câștigarea Erste Liga (n.r. – campionatul comun cu Ungaria, în care mai joacă echipele din Gheorgheni și Brașov) și a campionatului național. Pentru mine, important e să o luăm treptat. Am început cu un ritm mai puțin bun, dar vom crește. Nu stabilisem care vor fi stranierii, situația s-a reglat, vom fi bine.

Csíkszeredai Sport Klub. Foto: Pál Zoltán

– Ce fel de antrenor sunteți?
Dedicat jocului, încerc să fac echipa să joace cel mai bun hochei posibil. Pot să promit că vom lucra cât de bine decât putem.

– În campionatul național funcționează o nouă regulă, cu doar 3 stranieri pe foaia de joc.
E o măsură care poate ajuta naționala României. Înseamnă mai multe jocuri pentru ei și asta e bine. Dar, de asemenea, și străinii ridică nivelul competiției. Ideal e să ai stranieri buni, ca autohtonii să aibă de la cine să învețe.

Kevin Constantine, pe bancă, la un meci din Erste Liga, HSC Miercurea-Ciuc cu UTE (0-4,. 27 septembrie). Foto: Pál Zoltán

– România n-a mai fost de 47 de ani în Grupa Mondială, iar anul acesta meciurile din grupa eșalonului secund se joacă la Sf. Gheorghe.
Orice este posibil, inclusiv o promovare în elită! Știu că, atunci, în 1977, ați bătut chiar SUA lui Mike Eruzione, a trecut ceva timp de atunci… Așa că da, există o posibilitate pentru români.

– Anul trecut ați fost consultant, acum sunteți antrenor. Ce credeți despre nivelul hocheiului din România?
– Lucrurile sunt în progres. Erste Liga se îmbunătățește, rivalitatea cu Gheorgheni și cu Brașov e benefică. Vin mulți fani la meciuri, sunt toate condițiile.

– Ați antrenat în NHL. Dacă ar fi să faceți un top al jucătorilor, pe cine ați alege?
E o întrebare dificilă. Fără discuție, cehul Jaromir Jagr ar trebui să se regăsească pe această listă. E fantastic, încă joacă la Kladno, în prima ligă cehă, și are 52 de ani.

Imagine din meciul Škoda Plzeň – Rytíři Kladno, de 9. octombrie. 2024, La 52 de ani, Jaromír Jágr (în alb) trece ca vântul pe lângp Daniel Malák. Foto: Profimedia.
Jaromir Jagr, îmbrăcat „office”, pe 26 mai, la Praga, la Mondial, la festivitatea de premiere de după meciul Cehia – Elveția 2-0. Foto: Hepta

Jagr, un atlet fenomenal. L-am avut la Pittsburgh Penguins. 42 de goluri și 54 de pase în 63 de meciuri în sezonul regulat, 8 goluri și 11 assist-uri, în play-off, în 11 meciuri.

Cine vine după Jagr

– Cine urmează?
Ron Francis ar trebui să fie. Tot la Penguins. A jucat peste 1.700 de meciuri în NHL, a marcat în jur de 550 de goluri, o carieră uriașă. Acum este general manager la Seattle Kraken.

– La cine vă mai gândiți?
Băieți precum Scott Stevens și Scott Niedermayer, la New Jersey Devils, ultimul dublu campion olimpic și campion mondial, nu pot fi omiși.

Scott Niedermayer, antrenor asistent Team Canada, în 2022, la Cupa Spengler, în Elveția. Foto: Profimedia.

Și nici Igor Larionov, dublu campion olimpic, cvadruplu campion mondial, și Serghei Makarov. Serghei cred că are vreo 8 titluri mondiale.

Igor Larionov (63 de ani, în 2023, pe banca celor de la Torpedo Nijni Novgorod, la un meci din liga rusă, Kontinental Hockey League, la Kazan. Foto: Hepta

Larionov și Makarov au jucat cu mine, la San Jose Sharks. Ei au compus celebra linie KLM, la naționala URSS, alături de Vladimir Krutov.

„Linia de aur” a naționalei URSS. Sergei Makarov, Igor Larionov and Vladimir Krutov, jos, de la stânga. Sus, de la stânga, fundașii Alexei Kasatonov și Viaceslav Fetisov. Foto: Hepta

Topurile acestea sunt grele. După ce le faci, îți aduci aminte că ai uitat pe cineva după ce se termină interviul și te întrebi cum l-ai putut lăsa pe dinafară.

– Niciun portar? Ați fost goalkeeper…
Trece-l pe letonul Arturs Irbe, a fost fantastic pentru mine, la Sharks. Multe dintre succese i se datorează. Apoi, Martin Brodeur, poate cel mai bun portar de hochei din istorie… De netrecut la Devils. Și Tom Barrasso, la Penguins. Erau atât de buni!

Tom Barrasso, 59 de ani, este azi antrenor. Foto: Hepta

– Numele dumneavoastră are rezonanță slavă…
Din ce știu, am rădăcini germane și norvegiene! Constantine e un nume grecesc, nu, nu știu de unde vine… Cert e că e un nume care se pronunță ușor și în România.

17 campionate,

ultimul în 2022, 15 cupe naționale, ultima acum 2 ani, și 4 Erste Liga (2011, 2020, 2021, 2022) are HSC Csíkszereda în palmares

Trofeele clubului Csíkszeredai Sport Klub

Draftat de Montreal Canadiens

Născut în International Falls, Minnesota, Constantine a fost selectat ca portar de Montreal Canadiens în draftul NHL din 1978 și a jucat 34 de jocuri pentru Institutul Politehnic Rensselaer din Troy (RPI), New York, între 1977 și 1980. A părăsit RPI ca junior și și-a luat diploma la Universitatea din Nevada, Reno.

377 de meciuri pe bancă, în NHL

Constantine și-a făcut un nume ca antrenor principal la sfârșitul anilor 1980, la Rochester Mustangs (USHL) și Kansas City Blades (IHL). A pregătit naționala de juniori a SUA (1991), apoi a lucrat la San Jose Sharks (1993-1996); în 1994, echipa a stabilit un record NHL pentru cea mai mare îmbunătățire a punctajului, cu 58 de puncte mai multe decât în sezonul precedent, Pittsburgh Penguins (1997-2000) și New Jersey Devils (2001-2002). În total, în 377 de meciuri, a reușit 161 de victorii și 66 de egaluri după 60 de minute. De-a lungul carierei sale, antrenorul a mai pregătit Ducs dAngers (Franța), Ambri-Piotta (Elveția), TH Unia Oświęcim (Polonia) și naționala de seniori a Ungariei.

Kevin Constantine și reporterul Libertatea

Și-a pus jucătorii să meargă acasă în echipament de joc, după un eșec

În 2006, Constantine a fost amendat cu 5.000 de dolari și suspendat pentru patru jocuri de WHL, după un incident în care i-a pus pe jucătorii de la Silvertips să mănânce și să călătorească, după meci, cu autobuzul spre casă, mai mult de 4 ore, la Everett, în echipamentul de joc, greu de 10 kilograme (20 de kilograme, în cazul portarilor). Echipa lui pierduse cu 0-5, un meci din presezon. 

Clubul din Ciuc, amendat și cu terenul suspendat

În martie, Comisia de Disciplină din Erste Liga a amendat cu 4.000 de euro clubul HSC Miercurea-Ciuc pentru „deficiențele organizatorice”. „În ultimul minut al meciului Csíkszereda – Academia de Hochei Budapesta, o persoană neautorizată a venit pe banca tehnică și a dat indicații”. Pe lângă amendă, ciucanii au avut terenul suspendat o etapă. „Persoana neautorizată” era Constantine, care, vara trecută, a părăsit postul de antrenor al echipei Fehérvár, în ciuda contractului său valabil, invocând „motive de familie”, însă, de fapt, a preluat echipa canadiană Wenatchee Wild (WHL), relata publicația Maszol.

Demis din WHL pentru „comentarii discriminatorii”

În WHL, Kevin Constantine a fost destituit „din motive disciplinare” și, ulterior, suspendat, din 25 septembrie 2023 în iulie 2025, potrivit Nemzeti Sport.

„Antrenorul principal al Wenatchee Wild, Kevin Constantine, a fost suspendat pe termen nelimitat, după ce o investigație independentă a stabilit că a încălcat regulamentele și politicile Western Hockey League făcând comentarii derogatorii de natură discriminatorie”, anunța liga de juniori, în octombrie anul trecut, citată de Sportsnet.

Clubul din Ciuc l-a numit oficial pe Kevin Constantine pe 19 noiembrie 2023.

Urmărește-ne pe Google News