Mashal a justificat apelul ca „o reacție la operațiunea militară pe scară largă a Israelului în Cisiordania și la atacurile în curs din Gaza”.

Situația actuală necesită un „conflict deschis”, a spus Mashal. El le-a cerut susținătorilor Hamas „să
participe la rezistența efectivă împotriva entității sioniste (n.r. – Israel) pe mai multe fronturi”.

„Reluați martiriul!”, a insistat liderul grupării islamiste.

„Inamicul a deschis conflictul pe toate fronturile, căutându-ne pe toți, fie că luptăm sau nu. Reiterez apelul pentru ca toată lumea să participe pe mai multe fronturi la rezistența efectivă împotriva entității sioniste”, a conchis influentul lider Hamas.

Mashal a criticat, de asemenea, eforturile Statelor Unite de a ajunge la un acord de încetare a focului în Gaza, acuzând că SUA furnizează Israelului „arme de distrugere”.

Mashal este unul dintre fondatorii Hamas și liderul grupării până în 2017, când a cedat poziția lui Ismail Haniyeh, ucis într-o operațiune israeliană la Teheran, luna trecută. Predarea de putere a marcat un transfer de putere de la liderii Hamas care trăiesc în străinătate către cei care trăiesc în Gaza. 

Israelul a început miercuri o operațiune militară la scară largă în nordul Cisiordaniei. Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a justificat acțiunea în care, potrivit informațiilor palestiniene, 11 persoane au fost ucise numai miercuri, prin creșterea semnificativă a numărului de atacuri teroriste asupra israelienilor.

Israelul a fost de acord să înceteze focul, pentru 3 zile, pentru campania de vaccinare împotriva poliomielitei în Fâșia Gaza.

În ceea ce privește un armistițiu pentru încetarea focului cu gruparea islamistă Hamas și returnarea ostaticilor israelieni reținuți în Gaza, negocierile mediate de SUA, Egipt și Qatar continuă la Doha.

Foto: Prodimedia

Urmărește-ne pe Google News