Casa familiei Haran a fost ciuruită de gloanțe. Acoperișul s-a prăbușit, ferestrele au fost sparte, iar podelele sunt acoperite de cioburi.

„Această casă spune povestea Beeri”, a mărturisit Yarden Tzemach, fermier și locuitor supraviețuitor al kibuțului, una dintre comunitățile israeliene din apropierea Gaza care a fost luată cu asalt de militanții Hamas anul trecut.


https://twitter.com/France24_es/status/1841908970362925515?ref_src=twsrc%5Etfw 

„În această casă, oamenii au fost uciși. O familie, inclusiv trei copii, au fost răpiți de aici”, a mai povestit Tzemach.

„Mi-au ucis sora”

Afară, sub pomii fructiferi din curtea din spate, o mașinuță de jucărie a unui copil mic, plină de abțibilduri cu Winnie the Pooh, zace printre dărâmături, o vie amintire a vieții distruse aici.

Casele au fost reduse la dărâmături, iar minimum 10 locuitori ai kibuțului se numără printre cei mai bine de 100 de israelieni despre care se crede că sunt încă ținuți ostatici.

În repetate rânduri, Israelul și Hamas nu au reușit să ajungă la o înțelegere privind armistițiul și eliberarea ostaticilor, ceea ce a stârnit furie și disperare în rândul familiilor ostaticilor. Lângă intrarea în clădirea principală a administrației din Beeri se află două fotografii mari.

Una dintre ele este un tablou al kibuțului din luna aprilie a anului trecut, care dezvăluie șiruri de clădiri albe, îngrijite, înconjurate de grădini. Cealaltă, realizată imediat după atacul din 7 octombrie, arată aceleași case care au fost distruse în timpul atacului militanților.

 „Acolo mi-au ucis sora”, a spus Amit Solvy, arătând spre o casă de pe hartă.

„Oamenii cu familii nu se pot întoarce încă”

În altă parte, în clădirea administrativă, două afișe sunt lipite cu bandă adezivă pe o fereastră – primul prezintă numele și chipurile locuitorilor kibuțului care au fost uciși, în timp ce în celălalt figurează cei care sunt ținuți ostatici.

Solvy, administratorul kibuțului Beeri, un veteran israelian al războiului arabo-israelian din 1973, este unul dintre cei aproape 100 de locuitori care au revenit acasă până la acest moment. În pofida pierderilor personale, el a revenit acasă în urmă cu trei luni și este implicat în demersurile de readucere la viață a kibbutzului Beeri.

Casă distrusă în Kibbutz Beeri. Foto profimedia

„Le-am spus tuturor oamenilor că cea mai bună modalitate de a se vindeca este întoarcerea acasă. Aceasta este cea mai bună recuperare emoțională, în opinia mea”, a susținut Solvy.

Totuși, el a spus că nu toată lumea este de aceeași părere, estimând că până la 15% dintre supraviețuitorii din Beeri s-ar putea să nu revină din cauza traumei și a amintirilor din 7 octombrie.

Și cei care ar vrea să revină, susține el, nu o vor face până când casele nu vor fi reconstruite – ceea ce înseamnă că vor trece minimum 24 de luni, conform lui Solvy, până când majoritatea locuitorilor se vor întoarce acasă.

„Nu există infrastructură pentru copii, nu există școli, așa că oamenii cu familii nu se pot întoarce încă”, a mai spus el.

„Au fost teroriști în casa mea”

Au fost demarate lucrările la un nou cartier din acest kibuț. Casele noi, neatinse de atacul din data de 7 octombrie, sunt văzute ca fiind un element indispensabil pentru a readuce acasă majoritatea locuitorilor.

Ayelet Hakim, soțul ei, fiul lor, în vârstă de 12 ani, și fiica lor, în vârstă de 5 ani, locuiesc alături de mulți alți supraviețuitori din Beeri în case temporare puse la dispoziție de Guvern într-un alt kibuț, Hatzerim.

„Este o traumă ideea de a te întoarce să locuiești într-o casă pe care teroriștii feroce au invadat-o”, a mărturisit Ayelet Hakim.

Casă distrusă în Kibuțul Beeri. Foto profimedia

„Am stat în camera mea ore în șir, fără să știu ce se întâmplă, simțindu-mi viața amenințată, viața copilului meu amenințată, pentru că erau teroriști în casa mea”, a mai spus ea.

„Vreau să mă întorc la Beeri, înapoi în casa în care locuiam. Nu-mi pasă de traumă”, a spus fiul acesteia, Yehonatan.

„Kibuțul Beeri a fost casa mea în ultimii 56 de ani. Acolo vreau să trăiesc”, a replicat femeia.

În luna iulie, o anchetă internă a Forțelor de apărare israeliene cu privire la evenimentele din 7 octombrie a arătat că armata israeliană „a eșuat în misiunea sa de a proteja locuitorii” și a fost slab pregătită pentru atacul masiv al Hamas.

Urmărește-ne pe Google News