Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit de urgenţă joi după-amiază, la cererea Moscovei, care acuză Ucraina că a doborât cu rachete un avion militar rusesc de transport Iliușin Il-76.

„Toate informaţiile pe care le avem astăzi arată că avem de-a face cu o crimă premeditată şi bine gândită”, a declarat adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polianski.

Autorităţile ucrainene „cunoşteau foarte bine ruta (aeriană) pentru transportul soldaţilor către zona de schimb”, a mai susținut Dmitri Polianski.

Nu era primul schimb de acest fel, dar „de data aceasta, dintr-un motiv inexplicabil, regimul de la Kiev a decis să saboteze procedura în cel mai barbar mod”, a adăugat el, acuzându-i pe ucraineni că sunt „gata să-şi sacrifice propriii cetăţeni pentru interesele geopolitice ale Occidentului”.

De cealaltă parte, Kievul spune că este vorba de un „act intenționat al Rusiei”.

„Ucraina nu a fost informată cu privire la numărul de vehicule, rutele şi mijloacele de transport pentru prizonieri. Numai acest lucru ar putea reprezenta un act intenţionat al Rusiei de a pune în pericol viaţa şi siguranţa prizonierilor”, a răspuns adjunctul ambasadorului ucrainean Kristina Haiovişin.

Prizonierii ruşi „au fost transferaţi în locul convenit şi aşteptau în siguranţă schimbul. Ruşii ar fi trebuit să asigure acelaşi nivel de securitate pentru soldaţii ucraineni capturaţi”, a insistat ea.

„Dacă rapoartele potrivit cărora prizonieri de război ucraineni se aflau la bord se confirmă, aceasta ar fi o altă încălcare flagrantă a dreptului umanitar internaţional de către Rusia, fiind primul caz de scut uman folosit în aer pentru a acoperi transportul de rachete”, a mai spus aceasta.

Speculații pe cazul avionului prăbușit în Belgorod

Rusia a acuzat miercuri, 24 ianuarie, Kievul că a doborât în ​​mod deliberat un avion de transport militar rusesc în regiunea Belgorod, la granița cu Ucraina, la bordul căruia se aflau 74 de persoane, dintre care 65 de prizonieri de război ucraineni. Moscova a spus că toți pasagerii au murit și a calificat distrugerea aeronavei drept un „act barbar de terorism”.

Serviciul de informații militare al Ucrainei a afirmat că Kievul „nu a fost informat de necesitatea de a asigura securitatea spațiului aerian” din zonă și a acuzat „acțiuni deliberate ale Rusiei menite să pună în pericol viața și siguranța prizonierilor”.

Pentru ziua de miercuri, era planificat un schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina la punctul de control al frontierei Kolotilovka, a declarat Ministerul rus al Apărării.

Ucraina a subliniat că nu deține informații sigure despre cine se afla la bordul avionului, dar a confirmat că un schimb de prizonieri era planificat pentru miercuri și nu s-a întâmplat.

Nici președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a confirmat sau infirmat dacă victimele erau prizonieri ucraineni, dar a acuzat Moscova, în mesajul său zilnic adresat națiunii, că „se joacă cu viețile prizonierilor ucraineni” și a cerut o anchetă internațională.

Inițial, în publicația Ukrainska Pravda au apărut informații pe surse din cadrul forțelor armate că avionul transporta de fapt rachete, iar prăbușirea a fost „opera” militarilor ucraineni. Această știre a fost corectată ulterior, pentru a spune că sursa nu a fost coroborată.

 
 

Urmărește-ne pe Google News