Programul a fost lansat cu ocazia comemorării Holodomorului din 1932-1933, „exterminarea prin foame” a ucrainenilor de către regimul sovietic, perioadă în care experții estimează că milioane de oameni au murit.

Inițiativa este organizată de mai multe entități guvernamentale, ONG-uri și corporații private. Primele trei nave urmau să plece din Odesa către Sudan, Somalia și Yemen, deși o navă finanțată de Germania a plecat deja în Etiopia.

”Chiar dacă țara se luptă cu penuria de alimente, terenurile agricole devastate și pene de curent pe scară largă, nu vom uita niciodată rolul nostru de cetățean global responsabil, mai ales că am experimentat foametea ca națiune. Africa are nevoie disperată de hrană, iar Ucraina este pregătită să sprijine persoanele vulnerabile în momentul în care au nevoie”, a spus președintele.

Zelenski a precizat și că navele cu grâne care pleacă din portul ucrainean Odesa pot ajunge în puncte precum Sudan, Yemen sau Somalia, dar numai atât timp cât vor veni finanțări internaționale pentru subvenționarea cerealelor. Președintele ucrainean a adăugat că Kievul a strâns aproximativ 150 de milioane de dolari din peste 20 de state și din Uniunea Europeană pentru a exporta cereale în țări precum Etiopia, Sudan, Sudanul de Sud, Somalia și Yemen.

La rândul său, Andriy Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean, a catalogat lansarea programului drept un moment istoric, atât pentru țara lui, cât și pentru cele care se confruntă cu o lipsă severă de alimente din cauza războiului din Ucraina și a cerut comunității internaționale să ofere finanțări pentru ca alimentele să poată fi trimise în țările afectate de foamete.

Rusia a fost de acord, pe 17 noiembrie, să prelungească pentru încă 120 de zile acordul privind exportul de cereale prin coridorul Mării Negre. De la lansarea lui, în luna iulie, în total, 11 milioane de tone de produse agricole ucrainene au ajuns în 38 de țări.

Unele dintre cele mai sărace state nu au primit însă cereale, din cauza prețului ridicat. Noul mecanism este conceput pentru a se asigura că presiunile pieței, care fac ca și cerealele să fie trimise în zonele bogate, pot fi contracarate, precizează publicația britanică.

Esența programului este că țările participante la proiect cumpără produse agricole de la producătorii ucraineni – prioritate au întreprinderile mici și mijlocii – și le transferă în țările aflate în pragul foametei.

Egiptul și Madagascarul depind fie de Rusia, fie de Ucraina pentru mai mult de 70-80% din grâul de care au nevoie, în timp ce Somalia importă mai mult de 90% din necesarul său de grâu. Eritreea importă 100% din cereale necesare din Ucraina și Rusia.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News