În total „107 ţări şi organizaţii internaţionale au confirmat participarea la summitul de pace”, a spus Serghei Nikiforov, purtător de cuvânt al biroului preşedinţiei ucrainene, relatează Agerpres.

Conform acestuia, Filipine, Singapore şi Timorul Oriental sunt ultimele ţări care au comunicat Ucrainei că vor fi reprezentate „într-o formă sau alta” la respectiva conferinţă, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu liderii acestora.

Preşedintele ucrainean a participat în Singapore la forumul de securitate Dialogul Shangri-La, unde le-a cerut liderilor din zona Asia-Pacific să participe la conferinţa din Elveţia. El a plecat din Singapore în Filipine, unde a avut o întrevedere cu preşedintele filipinez Ferdinand Marcos jr.

Ucraina a cerut, de asemenea, Chinei să participe la conferinţa din Elveţia, dar Beijingul a anunţat că nu va lua parte la aceasta dacă Rusia nu este invitată. După acest anunţ al guvernului chinez, Zelenski a acuzat China în timpul forumului din Singapore că acţionează pentru a împiedica prezenţa altor guverne şi lideri la reuniunea din Elveţia.

De asemenea, a precizat Zelenski, conferinţa din Elveţia va aborda şi chestiunea revenirii copiilor ucraineni deportaţi din teritoriile ocupate de Rusia.

Aceasta din urmă, care la cererea Ucrainei nu a fost invitată la conferinţă de gazdele elveţiene, respinge integral formula de pace a lui Zelenski, pe care o consideră ca fiind, de fapt, o cerere de capitulare şi insistă că Ucraina trebuie să accepte „noile realităţi de pe teren”, adică faptul că în urma invaziei lansate în februarie 2022, circa 18% din teritoriul Ucrainei se află sub controlul Rusiei.

Ucraina doreşte ca la finalul reuniunii din Elveţia să fie adoptate documente pe care să le transmită Rusiei pentru a exercita presiuni asupra acesteia să oprească războiul. De partea sa, Rusia consideră inutilă şi lipsită de sens organizarea unei conferinţe de pace în lipsa ei.

Potrivit guvernului elveţian, care la jumătatea lunii mai confirmase prezenţa a circa 50 de delegaţii din cele aproximativ 160 invitate, această „conferinţă la nivel înalt asupra păcii în Ucraina” va fi o platformă de dialog pentru identificarea posibilelor căi de a ajunge la o pace globală, justă şi durabilă în Ucraina, conform principiilor fundamentale ale ONU şi ale dreptului internaţional, iar un obiectiv al reuniunii va fi crearea „unei foi de parcurs concrete pentru participarea Rusiei la procesul de pace”, formulă interpretată de Moscova ca fiind o încercare de a-i transmite un ultimatum.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News