„Avem instrucțiuni din partea președintelui de a dezvolta și pregăti un plan de măsuri prioritare în Crimeea, care vor fi puse în aplicare imediat după eliberarea acesteia. Am primit deja răspunsuri semnificative din partea autorităților de stat”, a spus Tașeva.
Potrivit acesteia, eliberarea Crimeei va fi urmată de revenirea autorităților publice ucrainene, începând cu o administrație militară, iar apoi se va trece la o administrație militar-civilă și, ulterior, la o viață cotidiană „normală”.
Peninsula Crimeea se află sub ocupație rusă din 2014, în urma unui referendum organizat de Moscova pentru anexarea acestui teritoriu, referendum pe care Kievul și Occidentul l-au denunțat ca fiind unul „de fațadă”.
De atunci, mulți locuitori locali au fost încarcerați pentru că s-au opus ocupației, în timp ce cetățenii ruși au venit în peninsulă. Totodată, armata rusă a stabilit acolo o bază militară.
În prezent, în Crimeea anexată se află 180 de prizonieri politici, potrivit informațiilor transmise pe 26 februarie de comisarul pentru drepturile omului din cadrul Radei Supreme de la Kiev, Dmitro Lubineț.
La mijlocul lunii martie, Centrul Național de Rezistență din cadrul armatei ucrainene susținea că Rusia își intensifica eforturile de mobilizare în întreaga peninsulă Crimeea.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Mazavalt • 26.04.2023, 14:43
"după ce va fi eliberată" Ce siguri sunt ei ca ajung sa Ocupe din nou Crimeea. Joc de glezne rebelilor, NU ajungeti acolo.