Autoritățile au anunțat că 40% din infrastructura energetică a Ucrainei este avariată sau distrusă, așa că au fost luate câteva măsuri care să vină în sprijinul populației.

În Kiev, s-a hotărât înființarea a o mie de adăposturi încălzite pentru cele 3 milioane de rezidenți. Acestea vor funcționa și ca buncăre, în care oamenii să se adune în vreme ce inginerii repară centralele bombardate de ruși. 

Începând cu 10 octombrie, forțele ruse au atacat constant infrastructura energetică din toată țara. Pagubele cauzate de bombardamentele rusești au afectat civilii și i-au forțat pe oficiali să ia în calcul posibilitatea ca, în urma unor daune suplimentare, să nu poată furniza servicii de bază.

În prezent, situația este suportabilă

„Credem că, dacă Rusia continuă cu astfel de atacuri, s-ar putea să pierdem întregul sistem care furnizează energie electrică”, a declarat Roman Tkaciuk, directorul de securitate al municipalității din Kiev. 

Administrației Capitalei i s-a comunicat că va fi anunțată cu minimum 12 ore înainte ca sistemul să se prăbușească. Dacă se ajunge într-un asemenea punct, Tkaciuk a spus că „vom începe să informăm oamenii și să le cerem să părăsească orașul”. 

În prezent, situația este suportabilă și nu au fost emise directive ca mase mari de civili să fugă din Kiev, a adăugat oficialul. Această stare se va schimba rapid dacă serviciile care se sprijină pe unitățile de furnizare a electricității din oraș nu ar mai putea funcționa.

„Dacă nu va exista electricitate, nu va mai fi nici apă și nici canalizare. De aceea, momentan, guvernul și administrația locală discută toate măsurile posibile care să protejeze sistemul de furnizare a energiei electrice”, a adăugat Tkaciuk.

Școli transformate în centre încălzite

Având în vedere că iarna se apropie rapid, orașul se pregătește cu o mie de centre încălzite, în care civilii să se adăpostească și în caz de atacuri cu rachete. Majoritatea se vor înființa în unități școlare, însă autoritățile nu doresc să le dezvăluie localizarea exactă, pentru a nu deveni ținte ale armatei ruse.

Într-o școală, subsolul a fost aprovizionat cu apă îmbuteliată. Clasele au fost amenajate, iar o mașină de pompieri a fost staționată în apropiere. Pe un hol, lângă o grămadă de kituri în caz de dezastru, rămâne o amintire a normalității de care se bucura cândva școala – un afiș mare cu Minnie Mouse. 

Șapte regiuni afectate de penele de curent prelungite

Oamenii privesc străzile neiluminate din Kiev în timpul unei pene de curent programată, pe 5 noiembrie 2022. Foto: Profimedia

Pe 31 octombrie, când Rusia a lansat cele mai multe rachete – peste 50 –, majoritatea au fost doborâte de apărarea ucraineană, au confirmat oficialii. Însă cele care nu au fost interceptate au lovit centrale electrice și substații, lăsând mii de oameni fără alimentarea cu energie.

Vineri, pe 4 noiembrie, un alt atac rusesc a lovit o unitate de distribuire a energiei – a douăsprezecea în ultima lună. 

În oraș, inginerii lucrează continuu la repararea infrastructurii energetice avariate, deși le este greu să acceseze echipamentele necesare, care valorează sute de milioane de dolari și care ar ajuta ca rețeaua să fie restaurată complet. Iar pentru a proteja unitățile de viitoare atacuri, au ridicat pereți de protecție în jurul lor. 

Compania națională de energie a Ucrainei, Ukrenergo, a confirmat sâmbătă că este nevoie să mențină penele de curent periodice, „pentru a reduce presiunea pe rețele, pentru a asigura o echilibrare sustenabilă a sistemului electric și pentru a evita accidente repetate după ce rețeaua a fost avariată de atacurile cu drone și rachete rusești”. 

Penele de curent afectează Kievul și împrejurimile sale, dar și regiunile Cernigău, Cerkasî, Harkov, Poltava, Sumî și Jîtomîr. 

Sprijinul occidental al Ucrainei crește

Aliații vestici ai Ucrainei au promis din nou că o vor ajuta cu mai multe arme defensive. Vineri, Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui Biden, a declarat la Kiev că Washingtonul va sprijini Ucraina în continuare și că noi transporturi vor veni după încheierea alegerilor la mijloc de termen, care au loc marți, 8 noiembrie. 

De altfel, tot vineri, Departamentul de Apărare a anunțat că va înființa un nou comandament care să supravegheze modul în care SUA și aliații antrenează și echipează armata ucraineană. 

A fost anunțat și un nou pachet de asistență de securitate, în valoare de 400 de milioane de dolari. De la începutul invaziei, SUA a trimis Ucrainei ajutoare în valoare de 18,9 miliarde de dolari. 

Înalți oficiali americani confirmă că SUA se așteaptă ca pericolul pe care Rusia îl reprezintă pentru Ucraina și vecinii săi să dureze mai mulți ani de acum înainte.

Iranul, sancționat alături de Rusia

Sâmbătă, Iranul a recunoscut că a trimis drone Rusiei, însă a spus că le-a livrat înainte ca Moscova să invadeze Ucraina. În ultimele săptămâni, Rusia a folosit numeroase drone realizate în Iran pentru atacuri asupra orașelor ucrainene. Iranul, însă, insistă că nu i-a trimis dronele Rusiei pentru a fi utilizate în Ucraina, iar Kremlinul a negat că a folosit drone iraniene pentru a ataca civili. 

Uniunea Europeană și Marea Britanie au impus noi sancțiuni Iranului ca urmare a atacurilor cu drone, iar SUA ia în considerare implementarea propriilor sancțiuni, care să se adauge celor deja existente din cauza îngrijorărilor că Teheranul dezvoltă arme nucleare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News