„Ca un hoţ, Putin a vizitat oraşul ucrainean Mariupol adăpostindu-se în spatele nopţii. În primul rând, este mai sigur. De asemenea, noaptea îi permite să pună accent pe ceea ce vrea el să arate şi ţine oraşul pe care armata lui l-a distrus în totalitate şi pe cei câţiva locuitori care au supravieţuit la adăpost de privirile indiscrete”, a transmis ministerul ucrainean, într-un mesaj publicat pe Twitter.
As befits a thief, putin visited Ukrainian Mariupol, under the cover of night.
— Defense of Ukraine (@DefenceU) March 19, 2023
First, it is safer.
Also, darkness allows him to highlight what he wants to show, and keeps the city his army completely destroyed and its few surviving inhabitants away from prying eyes.
La rândul său, un consilier prezidenţial ucrainean de rang înalt a denunţat „cinismul” şi „lipsa de remuşcări” ale lui Vladimir Putin în timpul vizitei sale la Mariupol.
„Criminalii revin întotdeauna la locurile crimelor lor… Ucigaşul a mii de familii din Mariupol a venit să admire ruinele oraşului şi mormintele sale. Cinism şi lipsă de remuşcări”, a scris Mihailo Podoliak, pe Twitter.
The criminal always returns to the crime scene. As the civilized world announces the arrest of the „war director” (VV Putin) in case of crossing its borders, the murderer of thousands of Mariupol families came to admire the ruins of the city & graves. Cynicism & lack of remorse.
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) March 19, 2023
Deputat ucrainean: „De ce în timpul nopții? Îi este frică?”
Oleksii Honcharenko, politician ucrainean și membru al delegației ucrainene la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), l-a calificat duminică pe Vladimir Putin drept un „criminal de război”, punând sub semnul întrebării momentul vizitei acestuia la Mariupol, relatează CNN.
„A venit criminalul de război să vadă cu ochii lui genocidul pe care l-a comis la Mariupol? De ce în timpul nopții? Îi este frică?” a întrebat Honcharenko, într-o postare pe Telegram.
În timpul vizitei, Putin a fost văzut vorbind cu locuitorii și discutând despre planurile de reconstrucție a Mariupolului, inclusiv despre aeroport.
Mariupolul a fost devastat de bombardamente în timpul asaltului rusesc de anul trecut, care a distrus uriașul combinat siderurgic Azovstal, ultima redută a forțelor ucrainene în orașul-port.
Vizită „spontană”, susține Kremlinul
Vladimir Putin a decis în ultimul moment să se deplaseze la Mariupol, după ce sâmbătă a întreprins o vizită în Crimeea anexată, a transmis duminică Kremlinul, insistând asupra caracterului „spontan” al acestei deplasări, mai scrie Agerpres.
„Totul a fost foarte spontan”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, evocând această primă vizită a preşedintelui rus la Mariupol.
„Nici deplasările sale în oraş nu erau prevăzute”, la fel ca şi vizita la un teatru muzical local sau întâlnirile cu locuitori ai acestui oraş-port, a susţinut Peskov.
Anterior, duminică dimineaţa, Kremlinul a anunţat că preşedintele rus Vladimir Putin s-a deplasat la Mariupol.
Aceasta a fost prima deplasare a liderului rus în acest oraş-port din Ucraina ce fusese sub asediu luni de zile şi ocupat de armata rusă în luna mai 2022.
Potrivit Kremlinului, Vladimir Putin s-a deplasat la Mariupol cu elicopterul şi a făcut un tur al oraşului, el însuşi la volanul unei maşini. Vladimir Putin a discutat cu localnici, a vizitat locuri de interes şi a primit un raport asupra lucrărilor de reconstrucţie din acest oraş devastat, potrivit aceleiaşi surse.
Crimeea și Mariupol, primele două vizite după emiterea mandatului de arestare
Sâmbătă, Vladimir Putin a întreprins sâmbătă o vizită-surpriză în Crimeea, peninsula anexată de Rusia în 2014, pentru a marca nouă ani de la anexare.
Vladimir Putin este vizat începând de vineri de un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI), care îl acuză de crime de război. Potrivit procurorului-șef al CPI, Karim Khan, Putin poartă răspunderea penală pentru „deportarea ilegală” a sute de copii ucraineni în Rusia.
CPI, cu sediul la Haga, a încercat de asemenea să verifice dacă bombardamentul şi asediul asupra oraşului Mariupol, în sud-estul Ucrainei, pot constitui o crimă împotriva umanităţii. Curtea a conchis că îi lipsesc elemente pentru a ajunge la o astfel de concluzie, în condiţiile în care nu a avut acces în regiunea Doneţk, unde se află Mariupolul.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Jumbo • 20.03.2023, 07:43
***
Acest comentariu a fost moderat pentru: incitare la violență, calomnie.