Cuprins:
Președintele american Joe Biden a prezis miercuri că Rusia va face o mișcare în Ucraina, admițând în același timp că în cadrul NATO există încă un dezacord cu privire la reacția în fața unei „incursiuni minore”.
Remarca liderului de la Casa Albă a stârnit îngrijorare la Kiev, unde oficialii ucraineni tocmai se întâlneau cu șeful diplomației amercane Antony Blinken, care vineri va avea o ultimă negociere diplomatică cu omologul său rus Serghei Lavrov.
În vreme ce Biden a promis că vor exista consecințe economice serioase dacă Putin își va trimite trupele peste graniță, el a sugerat că statele occidentale nu s-au înțeles încă cum vor reacționa dacă Vladimir Putin va face o incursiune minoră.
„Una este dacă va fi o incursiune minoră și vom ajunge să ne certăm pe ce să facem și ce să nu facem”, le-a spus Biden reporterilor. „Dar dacă vor face ce sunt capabili să facă cu forțele mobilizate la graniță va fi un dezastru pentru Rusia”, a adăugat el.
Întrebat ulterior ce anume a vrut să spună printr-o „incursiune minoră”, Biden a precizat că limita este momentul în care „forțele ruse traveresează granița și ucid luptători ucraineni”.
„Cred că asta schimbă totul”, a spus Biden. „Dar depinde de ce anume face, cât de uniți vom fi pe frontul NATO”, a mai spus el.
„Este foarte important să fim pe aceeași lungime de undă în NATO. Există diferende în NATO cu privire la ce sunt dispuse țările să facă, în funcție de ce se întâmplă”, a completat liderul de la Casa Albă.
Recunoașterea diviziunilor din NATO – chiar într-un moment în care presa a tot scris despre ele – a transmis fiori la Keiv.
Un oficial ucrainean a declarat pentru CNN că a fost „șocat de faptul că președintele Biden face distincția între o incursiune și o invazie” și sugerează că o incursiune minoră nu ar atrage sancțiuni.
„Asta îi oferă lui Putin undă verde pentru a intra în Ucraina când dorește”, a spus oficialul, explicând că nu a mai auzit o astfel de nuanță în discrusul administrației americane până acum.
„Kievul este uluit”, a mai spus oficialul.
Ulterior, Casa Albă a încercat să explice declarațiile lui Biden spunând că un atac informatic al Rusiei sau al forțelor paramilitare ar atrage un răspuns reciproc, prin comparație cu scenariul în care Rusia și-ar trimite trupele peste graniță.
Un oficial al administrației a subliniat că dacă forțele militare ruse vor încălca suveranitatea Ucrainei și vor prelua teritorii ucrainene – fie că este vorba despre un teritoriu mic sau unul mare – asta ar constitui „invazie” și ar atrage sancțiuni severe.
Întâlnire Blinken-Lavrov
Pe fondul tensiunilor tot mai mari, șeful diplomației americane Antony Blinken s-a angajat în ceea ce pare a fi o ultimă tentativă diplomatică de a detensiona criza.
Blinken a declarat însă miercuri, la Kiev, că nu va prezenta niciun fel de răspuns în scris privind garanţiile de securitate cerute de Rusia, la întrevederea cu omologul său rus Serghei Lavrov, cu care urmează să se întâlnească vineri la Geneva.
Secretarul de stat american a subliniat că anumite cereri ruseşti sunt „în mod clar, absolut, sortite eşecului”, precum angajamentul ca NATO să nu se extindă niciodată în Ucraina.
În loc de contrapropuneri la discuţiile de săptămâna trecută, „noi ne-am exprimat preocupările cu privire la provocările prezentate de Rusia la adresa securităţii spaţiului european”, a adăugat diplomatul american.
În cadrul discuţiilor de săptămâna trecută de la Geneva, Washingtonul a propus Moscovei să lucreze împreună la dosarul privind controlul armelor.
Zelenski îndeamnă la calm
Între timp, la Kiev, președintele Vladimir Zelenski i-a îndemnat pe ucraineni să fie calmi și să nu cedeze în fața panicii.
„Toți cetățenii noștri, în special cei vârstnici, trebuie să înțeleagă asta: Toată lumea trebuie să respire. Liniștiți-vă. Nu alergați după provizii de urgență. Către presă: Nu deveniți o sursă de isterie în masă. Nu ajutați inamicul anunțând zilnic că războiul va începe mâine. Asta cu siguranță nu îl va opri”, a spus el.
„Ce este nou aici? Nu este realitatea din ultimii opt ani? Nu a început invazia în 2014? A apărut amenințarea războiului abia azi?”, a întrebat președintele.
Zelenski a insistat că scopul Rusiei este de a slăbi Ucraina, astfel ca Kievul să facă concesii Moscovei.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!