„Fac apel la locuitorii districtelor adiacente centralei nucleare Zaporojie… evacuaţi-vă! Găsiţi o modalitate de a ajunge în teritoriu sub control (ucrainean)”, a scris vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, într-un mesaj pe reţeaua de mesagerie Telegram. Aceasta a mai susținut că forțele ruse îi „țin ostatici” nu doar pe angajații centralei, ci și pe locuitorii din zonă.
Anterior, Vereșciuk a afirmat că Rusia refuză să asigure un coridor umanitar pentru persoanele care doresc să părăsească zonele din apropierea centralei, notează The Kiev Independent. Marți, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat că a observat personal militar rus, vehicule și echipamente în diverse locuri din interiorul centralei nucleare din Zaporojie.
Moscova şi Kievul se acuză reciproc de bombardarea acestei centrale, cea mai mare din Europa, ceea ce riscă producerea unui dezastru nuclear.
Primarul în exil din Enerhodar, principalul oraş de lângă centrală, a scris și el, tot pe Telegram, că localitatea este atacată de forţele ruse şi nu are curent electric.
Un accident nuclear la Zaporojie riscă să afecteze nu doar Ucraina, ci şi ţările vecine, a avertizat anterior în cursul zilei de miercuri şeful interimar al agenţiei de inspecţie a securităţii nucleare din Ucraina, Oleg Korikov.
În cazul unui incident grav, „vor exista consecinţe nu doar pentru Ucraina, ci şi, clar, consecinţe dincolo de frontiere”, a atenţionat Korikov, într-o conferinţă de presă online.
Acesta a explicat că centrala, situată în sudul ţării şi în prezent debranşată de la reţeaua electrică, riscă să ajungă în situaţia ca sistemele de securitate să fie alimentate de generatoare de rezervă, care funcţionează cu motorină. Or, „în vreme de război, e foarte greu de refăcut plinul de diesel”, fiind necesare patru cisterne pe zi, a adăugat Korikov.
„Există posibilitatea să se ajungă la situaţia epuizării motorinei, ceea ce poate conduce la un accident în care părţile active ale reactoarelor să fie avariate şi în consecinţă să fie expulzate în mediu substanţe radioactive”, a indicat responsabilul ucrainean.
Având şase reactoare cu o capacitate de 1.000 de megawaţi fiecare, centrala Zaporojie se află din luna martie în mâinile forţelor ruse. Ultimul reactor operaţional al centralei a fost debranşat luni de la reţea, a anunţat operatorul statului ucrainean, Energoatom, precizând că debranşarea a fost necesară după ce un incendiu „s-a declanşat din cauza bombardamentelor”.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia