„Tot ceea ce a mai rămas din Teatrul Dramatic din Mariupol, unde sute de civili au murit în urma bombardamentelor barbare ale ocupanților. Aceștia pot distruge locul crimei, dar criminalii de război nu pot scăpa de pedeapsă“, a scris ministerul condus de Oleksii Reznikov, într-un mesaj publicat pe Twitter.
În imaginile publicate de acesta se mai vede doar o parte a fostei clădiri a teatrului, în timp ce mai multe buldozere curăță locul.
All that is left of the Mariupol Drama Theater, where hundreds of civilians died as a result of targeted barbaric bombing by the occupiers. They can destroy the crime scene, but war criminals cannot escape punishment. pic.twitter.com/XiUGRcoUfF
— Defense of Ukraine (@DefenceU) February 4, 2023
Pe 16 martie 2022, teatrul din orașul Mariupol din sudul Ucrainei, pe atunci asediat de forțele ruse, a fost bombardat într-unul dintre cele mai șocante momente de până acum ale războiului. În interiorul acestuia se adăpostiseră din calea obuzelor rusești, potrivit autorităților de la Kiev, sute de oameni.
Bilanțul exact al morților încă nu este cunoscut, estimările variind până la 600 de morți.
În prezent, rușii au început demoleze ceea ce a mai rămas din clădirea teatrului.
Oficial local: Aproape 30.000 de soldați ruși se află în Mariupol și în împrejurimi
În ultima săptămână, numărul soldaților ruși din jurul orașului Mariupol a crescut cu 10.000-15.000, afirmă Petro Andriușcenko, un consilier al primarului orașului din sudul Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent și Sky News.
„În total, putem vorbi despre aproximativ 30.000 de ocupanți, concentrați în Mariupol și în regiune“, a scris oficialul ucrainean, într-un mesaj publicat pe contul său de Telegram.
„Majoritatea sunt cantonați în districtul Mariupol, în sate, folosindu-se tactica «scutului uman»”, a adăugat el.
Soldații ruși din jurul Mariupolului, „destul de vorbăreți cu localnicii”
Petro Andriușcenko a mai afirmat că ocupanții militari sunt „destul de vorbăreți cu localnicii”.
Soldații, a adăugat el, dau impresia că „formează în mod activ unități de rezervă pentru a continua atacul asupra orașului Vuhledar”.
Anterior, Andriușcenko a relatat că muncitorii ruși din construcții au început să demonteze cartierul Azovie din Mariupol, inclusiv casele care nu sunt deteriorate, pentru a construi locuințe „de elită”.
În ultimele câteva luni, Rusia a început să demoleze cu buldozerul clădirile de apartamente ruinate din Mariupol, o acțiune criticată de mai multe organizații pentru drepturile omului care o consideră o încercare de a acoperi crimele de război. În unele cazuri, se suspectează că rămășițele victimelor se află încă printre ruine.
Asediul forțelor ruse asupra Mariupolului, care a durat două luni, a distrus cea mai mare parte a orașului de 450.000 de locuitori din regiunea Donețk.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina