„Conform informațiilor ucrainene, (Kremlinul) pregătește lovituri asupra obiectelor critice pentru energia nucleară din Ucraina înainte de iarnă. Sunt vizate în special dispozitivele de distribuţie deschise (de la centrale nucleare) şi substaţii de transmisie, esenţiale pentru funcţionarea în siguranţă a unităţilor nucleare”, a scris ministrul de externe Andrii Sîbiga pe X.

Ministrul ucrainean de externe nu a explicat de ce Kievul crede că se pregătesc astfel de lovituri asupra centralelor nucleare. Nici Moscova, nici organizația de supraveghere nucleară a ONU, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), nu au răspuns imediat unei cereri de comentarii.

Șeful de cabinet al președintelui ucrainean, Andrii Yermak, a solicitat un răspuns global rapid la presupusa amenințare cu o lovitură asupra unei instalații nucleare.

„Aceasta este pregătirea pentru un posibil scenariu de dezastru nuclear. Rusia este un stat terorist. Trebuie să fie opriți aici și acum. Țările din Vest și tot globul trebuie să reacționeze dur la pregătirile pentru acte de teroare”, a scris Andrii Yermak pe Telegram.

Rusia desfășoară o campanie de bombardamente aeriene asupra rețelei electrice a Ucrainei din toamna anului 2022, după ce a invadat această țară la începutul acelui an.

A deteriorat sau distrus cea mai mare parte a capacității de generare a energiei termice a Ucrainei și a lovit uneori baraje, dar nu a atacat încă nicio instalație nucleară controlată de partea ucraineană.

Anterior, Ucraina a acuzat Rusia de șantaj nuclear după ce forțele ruse au ocupat centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, în martie 2022, la începutul invaziei. Moscova neagă această acuzație.

Ambele părți s-au acuzat în mod regulat de bombardarea zonelor de lângă centrală, care a întrerupt în mai multe rânduri liniile electrice către unitatea centrală, crescând riscul unei pene de curent care ar putea provoca un accident nuclear.

Șeful AIEA, Rafael Grossi, a vizitat de mai multe ori Ucraina și Rusia de-a lungul războiului și a îndemnat părțile să nu se implice în lovirea instalațiilor nucleare.

„Cred că este întotdeauna un risc atunci când există posibilitatea unui atac asupra unei centrale nucleare”, a spus Rafael Grossi într-o vizită la Kiev la începutul lunii septembrie.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News