Ministerul ucrainean de Externe a transmis că Belarus „masează un număr semnificativ de soldaţi (…) în regiunea Gomel, în apropiere de graniţa de nord a Ucrainei, sub pretextul unor manevre”, potrivit Agerpres.

„Îi avertizăm pe oficialii belaruşi să nu facă o greşeală tragică sub presiunea Moscovei şi îndemnăm forţele armate (ale Belarusului – n.r.) să înceteze actele lor neprietenoase şi să retragă trupele de la graniţa cu Ucraina la o distanţă mai mare decât distanţa de tragere a sistemelor Belarusului”, a precizat Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat.

Oficialii de la Kiev susțin că au înregistrat prezenţa unor luptători din miliţia Wagner, dintre care unii sunt găzduiţi de Belarus după eşecul rebeliunii liderului lor de anul trecut.

Ucraina a avertizat că exerciţiile militare din zona de frontieră reprezintă o ameninţare la adresa „securităţii globale” din cauza apropierii de centrala nucleară de la Cernobîl, locul celui mai grav dezastru nuclear din lume.

„Subliniem că Ucraina nu a întreprins niciodată şi nu va întreprinde niciodată acţiuni neprietenoase împotriva poporului belarus”, a adăugat Ministerul de Externe.

Lukașenko: O treime din armată, trimisă la granița cu Ucraina

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a anunțat duminică, 18 august, că a desfășurat aproape o treime din forțele sale armate de-a lungul întregii frontiere cu Ucraina, relatează agenția de presă de stat Belta.

Liderul de la Minsk, aliat al președintelui rus Vladimir Putin, spune că a luat această măsură în contextul în care Ucraina a staționat peste 120.000 de militari la granița comună.

„Văzând politica lor agresivă, am trimis acolo și am plasat în anumite puncte – în caz de război, ar fi de apărare – armata noastră de-a lungul întregii granițe”, a spus Aleksandr Lukașenko, într-un interviu pentru televiziunea rusă de stat. El a afirmat că frontiera cu Ucraina este minată „ca niciodată” și că trupele țării vecine ar suferi pierderi uriașe dacă ar încerca să treacă granița.

FOTO: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News