„Sperăm că declaraţia finală a summitului, care încă se negociază, va include semnale foarte puternice de sprijin pentru aderarea Ucrainei şi, de asemenea, va sublinia importanţa ca Ucraina să realizeze reforme în chestiuni economice, de securitate şi democratice”, a explicat pentru presă o sursă din cadrul administraţiei preşedintelui democrat Joe Biden.

Aceeaşi sursă a evitat să răspundă la întrebarea dacă cuvântul „ireversibil” va fi inclus sau nu în comunicatul final, o solicitare expresă făcută de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Poziţia administraţiei Biden este că declaraţia conţine un „limbaj puternic” în care este clar că Ucraina se va alătura NATO în viitor.

Ceea ce oferă Ucrainei administraţia Biden este un angajament pe termen lung de a-i garanta apărarea şi de a îmbunătăţi pregătirea trupelor Kievului, în ceea ce Washingtonul a numit o „punte” către viitoarea sa calitate de membru al Alianţei.

La summitul de anul trecut din Lituania, Zelenski şi-a văzut zădărnicite aşteptările ca Alianţa Atlantică să adreseze o invitaţie oficială Ucrainei pentru a negocia aderarea, un pas pe care majoritatea ucrainenilor îl consideră indispensabil pentru a transmite un semnal puternic preşedintelui rus Vladimir Putin.

Nici intrarea rapidă a Ucrainei în NATO nu va fi discutată la summitul de săptămâna viitoare de la Washington, întrucât Statele Unite se opun aderării cât timp durează războiul, deoarece aceasta ar presupune existenţa unui conflict direct între Alianţa Atlantică şi Rusia.

Însă Kievul doreşte ca aliaţii să recunoască că viitoarea aderare a Ucrainei este un proces fără întoarcere.

Potrivit unor surse europene, aliaţii negociază limbajul comunicatului final şi îşi doresc să fie „cât mai puternic” pentru a-şi demonstra sprijinul pentru aderarea Ucrainei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, joi, pentru agenția de presă DPA, că speră ca Ucraina să devină membru al Alianței Nord-Atlantice în următorii 10 ani.

 
 

Urmărește-ne pe Google News