Sistemul de fisuri care aruncă lavă se întinde pe o suprafață de peste un kilometru. USGS a descris erupția ca având un „volum scăzut” și care are loc într-o locație îndepărtată, fără a reprezenta o amenințare imediată pentru viața umană sau infrastructură.

Lava a început să iasă din faimosului vulcan, situat în Parcul Național Vulcanii Hawaii de pe Insula Mare, în jurul orei 12.30, ora locală, determinând USGS să ridice nivelul de alertă la roșu.

Datorită zonei îndepărtate, pericolele principale în cazul acestei erupții sunt cele aeropurtate legate de emisiile de gaze și tephra (fragmente de rocă), împrăștiate de vânt, a transmis USGS. Activitatea actuală a vulcanilor este limitată la regiunea de vârf.

Erupția a avut loc în Parcul Național Vulcanii din Hawaii, dar într-o zonă închisă, accidentată, potrivit USGS.

Pământul s-a fisurat

Fisura din pământ are o lungime de peste un kilometru și jumătate, iar lava a variat în înălțime, unele erupții au aruncat cenușă până la 65 de metri înălțime, a precizat purtătorul de cuvânt al USGS.

De asemenea, din fisură au fost emise gaze. Ultima dată când a avut loc o astfel de erupție a fost în 1974, care a fost mult mai intensă și a acoperit o suprafață mult mai mare.

Vulcanul, monitorizat îndeaproape

Această erupție ar putea continua timp de câteva ore până la câteva zile. Oficialii monitorizează îndeaproape vulcanul pentru a vedea dacă există semne de creștere sau scădere a activității, a precizat USGS.

Cercetătorii colectează, de asemenea, date privind emisiile de gaze vulcanice și aburi emiși din fisura eruptivă și din crăpăturile din apropiere.

Peste 400 de cutremure au avut loc în ultimele 24 de ore, cele mai multe dintre ele producându-se între duminică la prânz și luni la miezul nopții, chiar înainte de începerea erupției, a precizat USGS. Cel mai mare cutremur, cu magnitudinea 4,1, s-a produs duminică la ora 21.12.

Erupțiile anterioare de la Kilauea s-au dovedit a fi distructive. Fluxul puternic de lavă a distrus peste 600 de proprietăți în 2018, în timp ce se deplasa de la vârful Kilauea până la ocean.

Un mecanism asemănător cu o „jucărie de tip «stomp-rocket»” a contribuit la gravitatea fluxului de lavă din acel an și ar putea afecta în mod similar erupțiile viitoare, potrivit unui articol publicat săptămâna trecută în Nature Geosciences. Erupțiile continue din 2018 nu au fost la fel de severe.

FOTO: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News