Killnet este o grupare cunoscută în mediul online. Aceasta a atacat în martie site-ul grupului de hackeri Anonymous, care, după declanșarea războiului din Ucraina, a atacat la rândul său instituții de presă din Rusia.
„Salutări rușilor și națiunilor prietenoase ale uniunii. Internetul este plin de informații false despre hackerirea băncilor ruse, a serverelor presei ruse și multe altele. Niciuna dintre acestea nu pune vreun pericol asupra oamenilor. Această «bombă informațională» este doar text și atât. Nu cădeți pradă informațiilor de pe internet. Să nu aveți dubii despre țara voastră”, spuneau hackerii de la Killnet, conform Telesur.
Killnet nota la acel moment că „foarte curând acest conflict se va încheia și vom avea pace”.
Atac asupra unui aeroport american
În data de 20 aprilie, CISA – agenția de securitate cibernetică a SUA – plasa Killnet pe o listă cu grupuri care sunt o amenințare la adresa infrastructurii critice.
Agenția americană nota că Killnet a revendicat un atac asupra site-ului aeroportului Bradley din statul american Connecticut.
Atacul a avut loc în luna martie, ca răspuns la sprijinul pe care Statele Unite îl oferă Ucrainei.
Căile ferate din Cehia
Mai multe site-uri ale unor instituții din Cehia au fost la rândul lor atacate de Killnet săptămâna trecută.
Este vorba de site-urile companiei de căi ferate, ale aeroporturilor din Karlovy Vary și Pardubice, dar și portalul administrației publice, care nu au mai fost funcționale timp de câteva zile, scria în data de 22 aprilie BankingOnSecurity.com.
La acel moment, Killnet a anunțat că a făcut și alte victime, respectiv încă două aeroporturi, o bancă comercială și un operator de telefonie.
Grupul a mai revendicat atacuri și asupra unor elemente de infrastructură critică în Germania, Polonia, Marea Britanie și Estonia. Până la acest moment însă niciunul dintre aceste atacuri nu a fost confirmat de aceste state sau de pretinsele lor victime.
Creat în ianuarie
Grupul Killnet este creat relativ recent. Canalul său de Telegram are prima postare în data de 23 ianuarie 2022, conform Azlyrics.com.az.
Potrivit unei postări de pe canalul său de Telegram, citată de Information Security Media Group, gruparea susține că nu dorește să facă rău cetățenilor din alte țări: „Sarcina Killnet este de a crea daune maxime structurii de informații de rețea a țărilor inamice”.
Killnet are câteva domenii înregistrate (io, org, online, tech, net), însă niciunul dintre acestea nu funcționează, notează sursa citată.
Grupul a anunțat anterior că deține „prima rețea descentralizată botnet”.
O rețea de boți include calculatoare și dispozitive infectate, iar acestea sunt folosite apoi pentru atacarea altor site-uri, cu scopul de a le indisponibiliza.
Hackerii spuneau că informațiile nu mai sunt stocate în baze de date și transferate către părți terțe, ci este folosită tehnologia blockchain, aceeași care stă la baza monedelor virtuale.