Poliția Capitalei a anunțat că Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase a fost sesizat de CNCAN că, în urma „demolării unei clădiri ce a aparținut Nuclear Montaj, sub dărâmături s-ar afla mai multe instalații radiologice ce conțin uraniu sărăcit”.
„Din datele furnizate de reprezentanții CNCAN a reieșit faptul că societatea în cauză a avut obligația de a neutraliza aceste echipamente, prin predarea lor către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară”, mai scrie în comunicatul Poliției Capitalei, remis la solicitarea Libertatea.
Poliția a mai anunțat că zona a fost securizată, echipamentele au fost ridicate de urgență și predate, iar „cercetările sunt continuate în vederea stabilirii situației de fapt și de drept”.
Director CNCAN: Nu este niciun pericol
La rândul său, președintele CNCAN a declarat că fosta fabrică Vulcan, producătoare de echipamente și utilaje pentru industria energetică și extractivă, „este în lichidare și lichidatorul a început să dezafecteze clădiri”.
„La un moment dat a dezafectat inclusiv clădirea în care se aflau depozitate instalații radiologice în curs de dezafectare”, a explicat Marian Cantemir Ercău, președinte CNCAN.
Acesta a precizat apoi că bucureștenii nu au motive să se teamă.
„Nu reprezintă un pericol nici pentru sănătatea populației, nici a lucrătorilor din zonă, nici pentru mediul înconjurător”, a subliniat Marian Cantemir Ercău, președinte al CNCAN, pentru Libertatea.
Uzina Vulcan din București, peste 100 de ani de activitate
Vulcan a produs cazane pentru centrale electrice, echipamente industriale și unități de pompare.
Înființată în 1904, ca o sucursală a Societății Austriece pe Acțiuni pentru Fabricarea de Mașini și Vagoane cu sediul la Brno, societatea Vulcan acoperea la începutul anilor ’40 aproximativ 80% din piața echipamentelor de înaltă presiune fabricate în România, conform datelor publicate de portalul EURO INSOL.
După al Doilea Război Mondial, fabrica a fost refăcută și a ajuns la o producție record pentru acea vreme, de 2.930 tone, în 1948.
În ultimii ani ai comunismului, Vulcan a produs cazane pentru abur industrial pe baza proiectelor proprii sau sub licență germană. În 1984, s-a înființat proiectul pilot pentru producerea componentelor pentru centrale nucleare.
După Revoluție, VULCAN a devenit societate pe acțiuni, sub denumirea de SC VULCAN SA, înființată în baza Hotărârii de Guvern din noiembrie 1990.
În anii 2000, preluată de Ovidiu Tender. Insolvență în 2013, faliment în 2019
În decembrie 2002, SC Vulcan SA a devenit o societate cu capital privat, acționarul majoritar fiind format de grupul omului de afaceri Ovidiu Tender.
În iulie 2019, creditorii Vulcan, uzină controlată de grupul Tender și intrată în faliment în primăvara acelui an după șase ani de insolvență, au decis scoaterea la vânzare a 10 hectare din platforma industrială din Berceni a companiei, pentru recuperarea creanțelor asupra acesteia, scria profit.ro.
Ce este uraniul sărăcit
Potrivit portalului Parlamentului European, uraniul sărăcit (US) este un produs secundar radioactiv și toxic din punctul de vedere chimic al procesului de îmbogățire a uraniului, al cărui nivel de radioactivitate crește cu timpul.
Acesta a fost utilizat de mai multe state pentru munițiile perforante utilizate la tancuri, armate și avioane. Munițiile US se aprind, generând un fum ce include particule de oxid de uraniu, care prezintă un risc de inhalare pentru personalul civil și militar. Munițiile care nu nimeresc ținta pot contamina solul și pânza freatică.
Parlamentul European s-a opus în mod constant utilizării munițiilor US. În unele zone din Irak, formele de cancer și defectele congenitale la copii au crescut în mod exponențial.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro