Animalele nu pot fi vandute decat in locuri amenajate, in piete, targuri si oboare, iar carnea trebuie verificata sanitar-veterinar, potrivit dispozitiilor Ministerului Agriculturii si Alimentatiei.
Producatorii de oua spun ca stocul este mai mult decat suficient, iar productia zilnica asigura o cantitate suficienta astfel incat sa nu fie probleme de Sarbatori. Ilie Van, de la Uniunea Nationala a Crescatorilor de Pasari, ne-a declarat ca la poarta fermei un ou costa 2.600-2.700 de lei, la care se adauga TVA si 5% adaos comercial, adica 3.300 lei, iar de Paste nu se vor majora preturile. in schimb, Ministerul Agriculturii informeaza ca ouale se vand deja cu 5.000 lei in judetele Bacau, Bistrita-Nasaud si Gorj. in alte 26 de judete, oul se vinde cu preturi de peste 4.000 lei.
in ciuda afirmatiilor patronatelor din morarit si panificatie, si painea „sta” sa se scumpeasca deoarece graul a ajuns la 12.000 lei/kg in judetul Iasi si in Bucuresti si a „sarit” peste 10.000 lei/kg in Alba, Caras-Severin, Covasna, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Neamt si Suceava. si cozonacii vor fi mai scumpi, pentru ca nucile au depasit 120.000 lei/kg in judetele Arad, Covasna, Olt, Timis si Bucuresti. Laptele se vinde deja cu 20.000 lei/litru in Arges, Constanta si Salaj.
Producatorii vand un kilogram de carne de porc cu 125.000 lei in Covasna si Ialomita si 120.000 lei in Timis, iar carnea de vita a ajuns la 125.000 lei in Covasna si 130.000 lei in Ialomita. Carnea de pui costa 100.000 lei/kg in Ialomita si 80.000 lei/kg in Valcea.
Ministerul Agriculturii informeaza ca producatorii agricoli au fost incurajati sa cultive legume si verdeturi, ceea ce va aduce o cantitate mai mare de marfa in piete comparativ cu anul trecut.
Mieii sunt mai ieftini in locurile neautorizate
Ca in fiecare an inainte de Pasti, comertul cu miei se extinde pe marginea soselelor si la periferia oraselor. Crescatori privati aleg sa-si sacrifice animalele in locuri neautorizate pentru a nu mai bate drumul la pietele din orase. Rezultatul este ca pretul este mai mic cu circa 30 la suta. Daca pentru anul acesta se estimeaza ca un kilogram de carne de miel se va vinde in piete cu 150.000 de lei, in locurile neautorizate comerciantii vor vinde mielul cu 100.000-120.000 de lei/kg. Cine cumpara o face pe riscul sau pentru ca marfa nu este verificata sanitar-veterinar.