Numai că actele cu atribuiri trucate, lucrările supraevaluate și plățile contabile rămân în dosare.

Iar spitalele murdare și drumurile „scurtate” și prost asfaltate sunt tot acolo.

„10% din întreaga valoare a contractului mergea la partid”.

„La capetele drumului se turnau 20 de centimetri, pe restul drumului, doar 5 centimetri de asfalt”.

Libertatea vă arată probele.


Investigație de Mirela Neag, Adriana Oprea, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan
La 42 de kilometri de Ploiești, în zona deluroasă a județului Prahova, aproape de Slănic, satul Aluniș ascunde o uliță asfaltată după schema familiei Cosma.

Drumul Valea Cireșului pleacă din DJ 214, te duce peste un podeț unde mașinile încap cu greu și continuă în amonte, șiruind pe lângă case înghesuite și vile de vacanță.

De la podețul extrem de îngust începe asfaltarea drumului Valea Cireșului

De la podeț și până la capătul asfaltului sunt, conform măsurătorii, fix 800 de metri. Numai în Hotărârile Consiliului Local Aluniș drumul are 1.000 de metri, asfaltat integral, cu tot cu apendicul care este încă pietruit. Atât au achitat cetățenii.

Kilometrul a devenit de 800 de metri și este mult mai scump, pentru că astfel puteau fi întorși banii către mafia care controla județul Prahova.

Aici se termină asfaltul, deși drumul continuă încă 200 de metri

„Atenție de încasat 40.500 de lei”

Povestea drumeagului Valea Cireșului, îngust și pitit, începe în 2012.

Firma Cast SRL câștigă licitația pentru asfaltarea acestui drum și a încă unei ulițe dintr-un sat învecinat.

Cost total 460.632 de lei, cu TVA.

Fără TVA înseamnă 371.477 de lei.

Firma Cast, câștigătoarea licitației de asfaltare a drumeagului din Aluniș

Algoritmul după care sunt furați acești bani apare în schemele din contabilitatea Mafiei, găsită de procurori la percheziție.

Interlopul Răzvan Alexe, apropiatul familiei Cosma, recunoaște firmei costuri de 250.000 de lei din execuție și îi estimează câștigul la 121.000 de lei.

Iar câștigul e împărțit 2/3 de Cast SRL și 1/3 de perechea R + V, Răzvan Alexe + Vlad Cosma. Ultimii iau 40.500 de lei.

„Atenție de încasat 40.500 de lei”, scriu ei în contabilitatea paralelă pe care o păstrează.

Nota pe care se face calculul șpăgii pe care trebuie să o plătească firma Cast. „Atenție. De încasat 40.500 este subliniat parandărătul ce le revine lui R și lui V

Mafioții le calculau firmelor costurile reale și câștigul

Fascinant în acest caz este felul în care mafioții și politicienii se comportau ca și cum banii cetățenilor erau ai lor.

Ei calculau firmelor costurile reale și deduceau, astfel, profitul, de unde își trăgeau partea. Asta după ce, încă din start, își mai trăgeau 10% pentru partid, după cum explicau ei.

Datele au fost recuperate de pe stick-ul descoperit la percheziție de către specialiștii din Institutul pentru Tehnologii Avansate al SRI și sunt la dosarul penal unde au fost condamnați atât Răzvan Alexe, cât și Mircea și Vlad Cosma, dar condamnările au fost clasate, iar procesul s-a reluat.

Campionii contractelor din bani publici

Cine este Cast SRL?

Conform termene.ro, e un gigant al județului Prahova când vine vorba de asfaltări și de lucrări susținute din bani publici.

Fondată în 1994, compania avea 137 de angajați în 2017 și o cifră de afaceri de 4,2 milioane de euro.

Și, conform centralizatorului sursei citate, totalul contractelor câștigate din bani publici depășește 300 de milioane de euro.

Unic asociat este Olga Palada, în vârstă de 70 de ani.

Însă în spatele firmei se află Gimi Costin Palada, fiul acesteia.

Kilometrul intrat la apă și devenit 800 de metri este dat de gol și în solicitarea de emitere a acordului de mediu.

În documentul proiect/decizie etapa de încadrare nr. 6533 din 24.07.2012 se stipulează clar că acordul de mediu este emis pentru un drum cu o lungime de 788 m!

În acordul de mediu drumul Valea Cireșului apare ca având o lungime de 788 de metri

„Am avut o înțelegere cu Vlad Cosma”

Gimi Costin Palada este reprezentantul Cast SRL Bănești, societate care a asfaltat kilometrul de 800 de metri de la Aluniș.

Palada a făcut un denunț la DNA Ploiești, pe care și l-a menținut și la Înalta Curte, în care acuză faptul că nu i se plăteau lucrările la timp, tocmai ca să fie silit să întoarcă bani celor de care depindeau plățile. Ceea ce el a și făcut. A intrat în jocul banilor negri.

„Am avut o înțelegere cu Vlad Cosma în sensul de a-i acorda acestuia 10% din valoarea lucrării pentru ca acesta să intervină la președintele Consiliului Județean care era tatăl său”
Denunț al lui Costin Palada, reprezentantul CAST SRL Bănești

Reprezentantul firmei povestește în denunț cum „am fost pus în legătură cu Alexe Răzvan și firma Marcoconstruct căreia trebuia să-i subcontractez fictiv lucrări ca să-i plătesc «comisionul» de 10%”.

„10% din întreaga valoare a contractului mergea la partid”

Apoi, Palada detaliază cum îi justificau mafioții mita.

„Ca schemă de calcul, la unele lucrări Alexe Răzvan proceda astfel:

  • 10% din întreaga valoare a contractului mergea la partid.
  • din suma estimată de el ca fiind câștig, după scăderea cheltuielilor pe care le preconiza că le fac eu, restul se împărțea astfel: 2/3 societățile și 1/3 Alexe Răzvan și Vlad Cosma”.
Vlad Cosma (stânga) și Răzvan Alexe

Același mecanism se regăsește în zeci de contracte, după cum rezultă din contabilitatea Mafiei, aflată pe stick-ul confiscat de procurori.

Mai mult, omul de la firma Cast spune că a fost silit de Vlad Cosma să dea șpagă și din banii de la Ministerul Dezvoltării – sume care se plăteau prin Consiliul Județean prezidat de Mircea Cosma.

Răzvan Alexe a făcut declarații, ca martor sub acoperire, împotriva familiei Cosma.

La capete se turna un strat de 20 de centimetri de asfalt, pe restul drumului doar de 5

El le-a povestit procurorilor felul în care nu doar întinderea, ci și calitatea lucrării era măsluită. La capetele drumului, unde se făcea recepția, se turnau 20 de centimetri de asfalt, așa cum prevedea contractul.

În schimb, pe restul drumului se turnau doar 5 centimetri, diferența fiind umplută cu pietriș, care era mult mai ieftin.

Dar declarațiile și le-a retractat acum, la Secția pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, al cărei adjunct este Adina Florea.

Numai că felul în care erau trucate achizițiile, circuitele bancare și operațiunile fictive între firme sunt în dosar.

Reporterul Libertatea a măsurat grosimea stratului de asfalt, iar ruleta a arătat 5 centimetri

Cum câștiga firma cu prețul mai mare

Există multe declarații în dosar care descriu același sistem de furat bani publici.

Dumitru Ion, administratorul unei alte societăți, SC Star T&D Blejoi, declară cum „lucrarea scoasă la licitație avea din start un preț mai mare stabilit în caietul de sarcini”

„La licitație nu câștiga societatea care ofertase cel mai mic preț, ci cea care era stabilită de Alexe Răzvan și care de regulă avea prețul cel mai mare”
Dumitru Ion, SC Star

El explică: „Acest lucru se putea face întrucât conform înțelegerii societatea cu prețul mai mic se retrăgea din diverse motive sau nu depunea clarificările cerute de membrii comisiei de licitație și atunci câștiga societatea cu prețul mai mare, agreată de Alexe Răzvan, preț din care se puteau acoperi și comisioanele promise”.

Apoi dă un exemplu.

„De exemplu, dintr-o astfel de lucrare societatea scădea costurile de materiale, utilaje auto, costurile cu personalul muncitor, scădea și 10% reprezentând comisioanele pentru vârfurile Consiliului Județean. Din suma rămasă, ⅔ reprezenta câștigul societății prestatoare, iar ⅓ reprezenta câștigul lui Alexe Răzvan și al prietenului său Vlad Cosma”.

Dincolo de declarații

În afara declarațiilor patronilor de firmă, ca mijloace de probă, procurorii au adăugat în dosar:

  • Rapoarte de inspecție fiscală „care relevă circuitul ilegal al sumelor de bani reprezentând obiectul infracțiunilor de corupție”.
  • Contractele încheiate.
  • Recunoașterile celor care au scos banii din bănci și de la bancomate.
  • Situația plăților din conturile de trezorerie.
  • Ordine de plată.
  • Rulajul conturilor pentru unii dintre cei implicați.
  • Înregistrări ale telefoanelor.

Rugați de Libertatea să comenteze faptele, Vlad Cosma și Răzvan Alexe susțin, la unison, că „dosarul este o făcătură a celor de la DNA Ploiești”.


Citește și: 

Contabilitatea mafiei: cum își trăgea Vlad Cosma din „Sfânta treime” a profitului companiilor care primeau lucrări de la Consiliul Județean condus de tatăl său!

VIDEO/ „Adriana Nedelea LA FIX”. Nedelea: „Publicul nu știe, dar, în aceste zile, inculpații și denunțătorii din dosare de corupție își retrag mărturiile și riscăm albirea corupției. Noi vă prezentăm probele contabile ale corupției!”

VIDEO/ „Adriana Nedelea LA FIX” | „Sfânta treime” pe înțelesul tuturor și șansele Laurei Codruța Kovesi de a ajunge procuror-șef european

 
 

Urmărește-ne pe Google News