Kim Jong-Un a ordonat execuția a cel puțin 30 de oficiali pentru că nu au reușit să prevină inundațiile grave și alunecările de teren care au devastat țara în iulie, potrivit rapoartelor mass-media sud-coreene.

Aceste inundații, declanșate de ploile abundente, au dus la moartea a 4.000 până la 5.000 de oameni.

Postul de televiziune TV Chosun a raportat că oficialii executați au fost acuzați de corupție și neglijență în îndeplinirea îndatoririlor lor.

Kang Pong-Hun, fostul secretar șef al Comitetului Provincial Chagang al partidului de guvernământ din Nord, se crede că se numără printre oficialii executați.

Kang și alți oficiali de rang înalt, inclusiv ministrul Securității Publice, Ri Thae-Sop, au fost concediați din funcțiile lor din cauza pagubelor provocate de inundații, în timpul unei ședințe biroului politic.

Dezastrul a afectat în principal provincia Chagang și regiunea de graniță cu China, în bazinul râului Yalu, unde au fost înregistrate pagube semnificative.

Potrivit Daily NK, inundațiile din această regiune au dus la moartea și strămutarea a peste 5.000 de oameni și au scufundat peste 4.000 de clădiri și 3.000 de hectare de teren agricol, în orașele Sinuiju și Uiju.

După dezastru, Kim Jong-Un s-a întâlnit într-o sesiune de urgență cu Kang Bong-hoon, secretar al Comitetului Provincial de Partid din Chagang, și cu ministrul securității publice, pentru a-i înlătura din funcții.

Potrivit unui fost diplomat nord-coreean, Lee Il-Hyu, oficialii erau „speriați, nu știau când le va cădea capul”.

Kim a respins ajutorul internațional și a ordonat ca aproximativ 15.000 de persoane strămutate să fie transferate în capitală pentru a se „recupera”, estimând în același timp că va dura două până la trei luni pentru a reconstrui zonele afectate.

Liderul de la Phenian a negat, de asemenea, informațiile că mii de oameni au murit, respingând rapoartele mass-media sud-coreene.

Execuțiile publice nu sunt neobișnuite în Coreea de Nord. Înainte de pandemia de COVID-19, țara înregistra o medie de 10 execuții publice anual, o cifră care, potrivit Korea Times, a crescut exponențial, până la 100, în ultimii ani.

O creștere a execuțiilor tinerilor a fost, de asemenea, raportată într-o încercare a regimului de a diminua influența sud-coreeană.

Coreea de Nord răspunde spune că execuțiile publice sunt rare și că pedeapsa cu moartea este aplicată de foarte puține ori.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News