Cu toate că în Coreea de Nord cultul personalității liderului este dus la un nivel nemaiîntâlnit în zilele noastre și este sinonim cu totalitarismul familiei Kim, venită la putere în anii 1940, ziua de naștere a liderului suprem nu este sărbătorită public.

Luni, 8 ianuarie este considerată a fi ziua de naștere a liderului suprem, dar nu există nicio mențiune privind acest moment în calendarul regimului nord-coreean.

Ziua de naștere a tatălui lui Kim, Kim Jong-il, este sărbătorită în fiecare an, pe 16 februarie, cu o sărbătoare națională – Ziua strălucitoarei stele. La fel, ziua de naștere a bunicului său, Kim Il-sung, pe 15 aprilie, este marcată ca Ziua soarelui. Dar nici o sărbătoare națională nu a fost atribuită celui mai tânăr lider de guvernământ.

Mai mult, nu doar că ziua lui de naștere nu a fost niciodată recunoscută public, dar regimul a făcut în trecut eforturi pentru a ascunde existența acestui moment. Nu a fost anunțat niciodată oficial faptul că ziua de naștere a liderului de la Phenian este pe 8 ianuarie și nu se știe nici anul exact în care s-a născut. Totuși, cel mai probabil Kim Jong-un s-a născut în 1984. În biografia sa de pe Wikipedia se arată, însă, că s-a născut între 8 ianuarie 1982 și 5 iulie 1984.

De ce este înconjurată de secret nașterea lui Kim-Jong-un

Nu există o teorie universal valabilă privind secretomania din jurul nașterii celui de-al treilea lider nord-coreean. Unii cred că acest lucru se vrea a fi un semn de respect față de cei doi kim decedați.

Toți nord-coreenii poartă o insignă pe partea stângă a pieptului cu imaginea lui Kim Il-sung sau Kim Jong-il ca semn de loialitate.

„Nu există nici o îndoială că el este liderul, dar este încă foarte devreme, totuși, în opinia mea”, spune Aidan Foster-Carter, cercetător în sociologiea Coreei moderne de la Universitatea din Leeds. „Dacă el trăiește la fel de mult ca bunicul său ar putea fi conducător al Coreei pentru încă o jumătate de secol, așa că este în favoarea sa să își păstreze imaginea de urmaș loial. Cred că s-ar arăta grăbit în mod neașteptat dacă ar organiza celebrări naționale cu ocazia zilei sale”, a explicat Foster-Carter.

Dar secretomania bizară din jurul nașterii sale vorbește și despre funcționarea interioară a regimului totalitar, în care „totul se limitează la nevoie de bază privind informația”. „Dacă te afli în Coreea de Nord, îți faci doar treaba ta, nu te uiți la stânga sau la dreapta. Nu cred că știm cu siguranță nimic despre popularitatea lui într-un fel sau altul, în afară de faptul că este extrem de periculos pentru cineva să vorbească împotriva lui”.

Sărbătorirea zilelor de naștere pentru foștii lideri presupune vizionarea obligatorie a emisiunilor care îilaudă, dar și pelerinaje și festivități publice. De exemplu, nord-coreenii marchează ziua de naștere a lui Kim Jong-suk – bunica decedată a lui Kim Jong-un, care are loc în Ajunul Crăciunului, prin pelerinaje într-un oraș din nord-est numit Hoeryong – locul ei de naștere.

Nord-coreenii sunt obligați să își arate respectul față de liderii lor la toate sărbătorile majore și aniversările. Regimul i-a pedepsit pe cei care nu au plâns la moartea dictatorului Kim Jong-il în 2012 și au fost pronunțate sentințe de cel puțin șase luni în lagărele de muncă pentru cei care au ignorat doliul.


Citește și: Pedofilul din lift ar fi fost cunoscut drept „violatorul”. În 2012 ar mai fi mai abuzat sexual o fetiță


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News