Dictatorul s-a dus în inspecție la mai multe „baze strategice de rachete” pentru a determina „funcționalitatea și capacitățile instalațiilor legate de la lansarea rachetelor”, a relatat Rodong Sinmun.

În plus, Kim Jong-un a verificat și „pregătirea operațională a forțelor strategice de descurajare”.

El ar fi atras atenția asupra „necesității de a continua modernizarea și consolidarea bazelor de rachete strategice, asigurându-se că toate acestea sunt pregătite pentru a lansa rapid contraatacuri strategice împotriva inamicilor în orice moment și în orice circumstanțe”.

„Amenințarea reprezentată de echipamentele nucleare strategice ale SUA crește”

„Amenințarea reprezentată de echipamentele nucleare strategice ale SUA pentru mediul de securitate al RPDC (n.red. – Republica Democrată Coreeană) crește de la o zi la alta”, a precizat liderul de la Phenian, susținând că acest lucru îl obligă să își „consolideze” propriile capacități de arme nucleare.

În imaginile realizate cu ocazia vizitei, Kim Jong-un poate fi văzut inspectând rachete intercontinentale Hwasong – 18 și rachete hipersonice.

Michael Duitsman, cercetător asociat la James Martin Center for Nonproliferation Studies din cadrul Middlebury Institute, a spus pentru sursa citată că liderul nord-coreean analiza o rachetă hipersonică Hwasong-12B.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un, la baza de rachete intercontinentale. Foto Profimedia

Potrivit acestuia, vehiculul hipersonic (HGV) atașat rachetei balistice cu rază intermediară de acțiune (IRBM) pare similar cu cel folosit pe o rachetă IRBM Hwasong-16B, în timpul unui test de lansare în aprilie.

Informațiile prezentate miercuri „sugerează că HGV este în serviciu”, a spus el, precizând că motivul pentru care a fost prezentat sistemul mai vechi în locul celui mai nou, Hwasong-16B, ar putea fi legat de faptul că Phenianul „nu are încă suficiente rachete balistice cu rază intermediară sau rachete balistice intercontinentale sau suficiente lansatoare compatibile”.

Kim Jong-un a atenționat Washingtonul că este gata să folosească arme nucleare

Este pentru prima dată când Coreea de Nord susține în mod clar că cele mai noi rachete balistice intercontinentale și cu rază intermediară au trecut de faza de testare și sunt gata de a fi lansate în caz de criză.

Phenianul a transmis că rachetele balistice intercontinentale vizează continentul american, în vreme ce rachetele cu rază intermediară vizează bazele americane din Japonia și Pacific.

Conform presei de stat, Kim Jong-un a vizitat în cursul zilei de luni o zonă din Songgan, unde există mai multe fabrici de arme importante și unde se construiește o nouă uzină subterană de la începutul anului 2022.

Inspecțiile au loc cu două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din SUA și după ce liderul nord-coreean a atenționat Washingtonul, la începutul lunii, că este gata să folosească arme nucleare împotriva SUA, dacă este provocat.

Urmărește-ne pe Google News