Kim Jong-un a asistat joi la testarea unei drone explozive, într-o uzină, după care „a subliniat necesitatea de a se construi un sistem de producţie în serie cât mai curând posibil şi de a se trece la producţia în masă”, transmite KCNA, potrivit AFP, preluată de cotidianul francez Le Figaro.

Kim și Putin promit să se apere reciproc

Aceste drone încărcate cu materiale explozibile sunt concepute să se prăbuşească în mod deliberat asupra ţintelor inamice, acţionând ca nişte rachete ghidate, notează AFP.

În opinia unor experți, producția în masă a dronelor ordonată de Kim ar putea fi rezultatul consolidării alianţei acestuia cu liderul rus Vladimir Putin.

Regimurile de la Moscova şi Phenian, aliate încă de pe vremea Războiului Rece, s-au apropiat considerabil de la declanşarea invaziei ruse la scară largă din Ucraina, la 24 februarie 2022.

Rusia a încheiat un parteneriat strategic cu Coreea de Nord care conține o clauză de apărare reciprocă. Între timp, Kim Jong-un a trimis mii de soldați pentru a-l ajuta pe Vladimir Putin să respingă trupele ucrainene aflate în regiunea rusă Kursk.

Drona nord-coreeană, inspirată din tehnologii israeliene obținute prin intermediul rușilor și iranienilor

Kim Jong-un a declarat că dronele sunt un „element uşor de utilizat” datorită costului lor de producţie relativ scăzut şi a unei game vaste de aplicare, scrie KCNA, susținând că testul de joi a fost unul reușit.

Testarea dronei explozive nord-coreene Foto: Profimedia

Potrivit KCNA, Kim vrea ca armata sa să „acorde importanță” dezvoltării aparatelor militare fără pilot şi să le integreze în „strategia militară globală” a Coreei de Nord.

Experţii consideră că dronele proiectate de Coreea de Nord seamănă cu altele trei: Lancet-3, de fabricaţie rusă; Harop, de fabricaţie israeliană și Hero-30, de asemenea de fabricație israeliană.

Potrivit specialiştilor, Kim ar fi obținut aceste tehnologii din Rusia, care, la rândul ei, le-a căpătat probabil din Iran, suspectat că ar fi avut acces la dronele israeliene prin piratare sau furt.

Tensiuni în creștere între Phenian și Seul

Noul ordin al lui Kim intervine într-o perioadă de tensiuni între Coreea de Nord şi Coreea de Sud. Liderul regimului de la Phenian s-a dedat recent mai multor provocări, cum ar fi trimiterea de baloane cu deșeuri peste graniță, detonarea unor drumuri către Sud și bruierea semnalelor GPS. În plus, armata nord-coreeană a testat recent o nouă rachetă balistică intercontinentală pe bază de combustibil solid, prezentată de regimul de la Phenian drept cea mai avansată din arsenalul său.

În 2022, Coreea de Nord a trimis drone spre Sud, dintre care cinci au reuşit să treacă frontiera, ceea ce a determinat armata sud-coreeană să efectueze un tir de avertisment şi să ridice de la sol avioane de luptă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News