Liderul nord-coreean urmează să se întâlnească cu omologul său sud-coreean, Moon Jae-in săptămâna viitoare și cu președintele american Donald Trump în următoarele două luni.

Mass-media de stat nord-coreeană și-a schimbat retorica tradițională ostilă și îl prezintă pe Kim ca un om mai cald, cu o imagine mai curată.

De exemplu, țigara de care Kim era nedespărțit, chiar și atunci când participa la o lansare de rachetă balistică, este acum complet absentă în fotografiile făcute publice. De asemenea, soția sa, Ri Sol-ju, pare a juca un rol mai activ în regimul tradițional dominat de bărbați, fiind numită acum ”Prima Doamna”.

Omul de familie: Îmblânzirea imaginii lui Kim

Ziarul sud-coreean Dong-A Ilbo a observat săptămâna aceasta că liderul nord-coreean nu a mai fost văzut public cu o țigară de ceva timp, speculând că aceasta face parte dintr-o înmuiere a imaginii sale.

Cunoscut ca un fumător înrăit, Kim a fost fotografiat ultima oară fumând la începutul lunii februarie, în timp ce făcea o plimbare cu autobuzul la miezul nopții în Phenian.

Fotografiile recente din ziare îl arată fără țigară, iar scrumierele nu îi mai sunt furnizate la evenimentele la care participă.

Au fost observate schimbări subtile și în modul în care a fost prezentat la televizor.

Până nu de mult, Kim apărea la evenimente militare sau agricole, îndeletniciri specific masculine, dar în ultima perioadă au apărut publice fotografii cu el alături de copii, o metodă prin care se încearcă proiectarea imeginii de ”tată al națiunii”.

Promovarea soției lui Kim la rang de Prima Doamna

În ultima perioadă Kim apare tot mai des alături de soția sa Ri Sol-ju și aceasta a participat chiar singură la evenimente cu încărcătură diplomatică.

Primul său angajament de stat solo a avut loc în această săptămână și a fost transmis elogios de televiziunea de stat. Ri Sol-ju a participat alături de mai mulți lideri nord-coreeni la balet acolo unde Baletul Național Chinez a jucat Giselle. Agenția de știri nord coreeană a numit-o pe aceasta “prima doamnă respectată”. Până acum, soția liderului suprem era numită simplu ”tovarășă”, iar ultima dată când presa de stat a folosit apelativul “prima doamnă respectată” a fost în 1974, referindu-se la soția fondatorului națiunii Kim Il-sung, Kim Song-ae.

Ridicarea în rang a soției lui Kim vine după ce sora liderului Kim Yo-jong a devenit din ce în ce mai puternică, și a condus echipa de diplomați nord-coreeni la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă din Pyeongchang în Coreea de Sud.

Nu a mai jignit pe nimeni public

Guvernele străine și observatorii din Coreea s-au obișnuit cu modul în care Coreea de Nord vorbește atunci când vine vorba de inamicii săi. Insultele sunt la tot pasul, dar în ultima perioadă nu au mai fost transmise astfel de mesaje.

Kim Jong-un l-a numit pe președintele american Donald Trump „imbecil”, pe predecesorul său, Barack Obama, „un proxenet”, iar pe fosta președintă a Coreei de Sud, Park Geun-hye, „o vrăjitoare bătrână și o prostituată”.

Dar insultele sale îndreptate spre conducerea vecinilor de la sud au dispărut în mare măsură, iar mass-media și-a păstrat suvintele dure pentru cei care se opun procesului de pace inter-coreean. Printre aceștia se numără premierul japonez Shinzo Abe. Despre acesta, presa nord-coreeană scrie că încearcă să relanseze „expansiunea militară imperială” japoneză și îl numește „cu adevărat demn de milă”, iar guvernul său „reacționari japonezi vicleni”.

Unde au dispărut toate rachetele?

Atunci când Coreea de Nord a avut o paradă militară la 8 februarie, cu o zi înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă din Coreea de Sud, momentul a fost văzut ca un obstacol în relațiile dintre cele două insule.

Dar, de atunci, imaginile cu rachetele intercontinentale au dispărut în mare parte din mass-media. Asta nu înseamnă că hardware-ul militar lipsește complet de pe micile ecrane. Până la urmă, viața politică și economică a Coreei de Nord se învârte în jurul politicii Songun a lui Kim Il-sung, în care puterea militară este primul în toate lucrurile din țară.

În emisiunile televizate melodiile patriotice, concertele, imaginile din fabrici și de pe culturile agricole sunt în continuare acolo, dar imaginile cu armament, explozii și militari au fost în mare parte înlocuite de programele de artă și unele care pun accent pe tineret.

Dacă aceste schimbări sunt permanente sau temporare rămâne de văzut, dar este clar că Phenianul își pregătește poporul pentru o schimbare care ar putea veni după cele două întâlniri diplomatice vitale.


Citește și: Care este diferența dintre Deep Web și Dark Web și cum ne putem apăra de pericolele din ele


 
 

Urmărește-ne pe Google News