Petkov a precizat că iniţial a crezut că scopul a fost intimidarea, deoarece procurorul-şef adjunct şi şeful anchetei, Borislav Sarafov, a spus în primul briefing după incident că Gheşev era în maşină împreună cu familia sa.
Însă ministrul interimar de interne al Bulgariei, Ivan Demerdjiev, a anunţat vineri, 5 mai, că familia procurorului general nu era în acea mașină.
„Când am auzit prima dată că familia se afla în maşină, am crezut că nu poate fi o înscenare. M-am gândit că poate au vrut să îl sperie. Totuşi, după ce s-a anunţat că familia nu se afla înăuntru, au apărut îndoieli”, a declarat fostul premier.
El a adăugat că i se pare ciudat că, la o oră după accident, la faţa locului era un expert israelian lăudat de procuratură. Ministrul de interne bulgar afirmase că expertul aterizase la Sofia cu puţin timp înainte de explozia bombei.
„Înţeleg că există experţi foarte buni în combaterea terorismului, dar nu cred că există un expert atât de bun încât să prevadă că va avea loc o explozie, să cumpere un bilet cu o zi înainte, să aterizeze cu o oră şi jumătate înainte de explozie şi să fie la faţa locului după aceea”, a adăugat Petkov.
O părere similară privind o înscenare a atentatului a fost împărtășită și de opoziția de la Sofia.
Neconcordanțe între varianta oficială și ce au găsit jurnaliștii
Oficialii bulgari au anunțat pe 1 mai că procurorul general al ţării, Ivan Gheşev, a scăpat nevătămat după ce o bombă amplasată pe marginea drumului a explodat în timp ce trecea cu maşina.
Borislav Sarafov, şeful Serviciului Naţional de Investigaţii, a vorbit despre o explozie „extrem de puternică”, ce a generat o coloană de foc şi a lăsat un crater de 3 metri lăţime pe şosea. „În mod evident, bomba a fost menită să ucidă”, a declarat el.
Însă jurnaliștii care au ajuns la locul exploziei după câteva ore au găsit doar un mic petic de iarbă uşor deranjat, ceea ce imediat a dat naştere la ironii pe reţelele sociale, după cum a notat și POLITICO.