„De la această tribună, vreau să precizez: Bulgaria este un stat suveran şi a făcut de multă vreme alegerea de a deveni membră a NATO. Ca atare, noi decidem singuri cu privire la organizarea apărării ţării noastre, în coordonare cu partenerii noştri”, a declarat şeful guvernului bulgar.
Kiril Petkov a subliniat că Tratatul de la Washington nu prevede o a doua categorie de state membre cărora apărarea colectivă să li se aplice „selectiv sau într-o măsură limitată”.
„Facem apel la Rusia să rămână ataşată unui dialog constructiv cu privire la dezescaladarea tensiunilor şi să lucreze pentru o Europă mai sigură, bazată pe statul de drept şi implementarea strictă a angajamentelor juridice internaţionale”, a insistat Petkov.
Partidul GERB-SDS a solicitat audierea premierului bulgar, a ministrului apărării şi a ministrului de externe în Parlament, calificând cerința Moscovei drept o ameninţare la adresa securităţii naţionale.
Reacția Sofiei vine după ce Ministerul rus de Externe a anunțat, vineri, că printre garanţiile de securitate pe care Rusia dorește să le obţină din partea Occidentului pentru detensionarea crizei de la granița cu Ucraina se află inclusiv retragerea forţelor NATO din România şi Bulgaria.
Rusia a mai cerut și garanţii legale din partea NATO că alianța militară va înceta să se mai extindă şi va reveni la graniţele sale din 1997.
Și România, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, a respins, vineri, solicitarea Moscovei ca NATO să își retragă trupele de pe teritoriul celor două țări est-europene, catalogând declaraţiile Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse drept „inoportune și lipsite de fundament”. „Alături de aliații săi, România va continua să susțină ferm importanța întăririi Flancului Estic”, a subliniat diplomația de la București, într-un comunicat de presă.