„Ofensiva lor va continua. Pe la începutul primăverii, aceasta se va fi epuizat”, a declarat şeful GUR într-un interviu în cadrul telemaratonului informativ de miercuri dimineaţă al televiziunilor ucrainene.
„Acum este rândul inamicului, dar se va termina, şi cred că atunci vom începe noi”, a spus șeful spionajului militar ucrainean.
Scenariu similar cu cel din 2023
Generalul Budanov a recunoscut progrese ale ruşilor în unele sectoare ale frontului, cum ar fi în jurul oraşului Avdiivka (regiunea estică Doneţk), dar a subliniat că Kremlinul este departe de a-şi fi îndeplinit obiectivele pentru această iarnă.
„Operaţiunea ofensivă a Federaţiei Ruse este în derulare. Ea a început în noiembrie 2023″, a declarat Budanov despre cele „două luni şi jumătate” în care trupele ruse au luat din nou iniţiativa pe câmpul de luptă.
Şeful GUR a recunoscut că ruşii au obţinut unele succese, dar care sunt însă departe de obiectivele declarate ale Kremlinului.
Potrivit lui Budanov, Rusia intenţiona să cucerească în această iarnă întregul teritoriu al regiunilor Doneţk şi Lugansk (zona Donbas) şi să ajungă la râul Ciornîi Jereveţ în cadrul operaţiunilor sale din regiunea Harkov (nord-est).
Scenariul prezentat de şeful spionajului militar al Kievului este similar cu cel din 2023, când Rusia a preluat iniţiativa în iarnă cu o ofensivă centrată pe oraşul Bahmut, din regiunea Donețk, care a fost cucerit în cele din urmă de armata rusă, iar Ucraina a lansat o contraofensivă în iunie, cu rezultate modeste, când operaţiunile de atac şi-au pierdut din intensitate.
Rusia încearcă în prezent să repete la Avdiivka (tot în Donețk) ceea ce a obţinut la Bahmut cu un preţ extrem de ridicat în vieţi umane şi echipamente.
Necesitatea „numărul unu” a armatei ucrainene în prezent
În cadrul interviului, Budanov a explicat că aprovizionarea cu mai multă muniţie este necesitatea „numărul unu” a armatei ucrainene în acest moment.
Mai mulţi soldaţi ucraineni intervievaţi recent de EFE au recunoscut că lipsa de obuze este principala dificultate cu care se confruntă în faţa atacurilor ruseşti.
Unii analişti se îndoiesc de capacitatea Ucrainei de a prelua iniţiativa în primăvară în cazul în care Casa Albă nu reuşeşte să anuleze blocajul republicanilor în Congres asupra pachetului de 60 de miliarde de dolari propus de administraţia Biden pentru continuarea trimiterii de arme către Ucraina în 2024.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia
Tagetes • 03.02.2024, 14:45
Dacă Ucraina va reuși să înfăptuiască ce și-a propus în primăvară,atunci rușii vor recurge la tactici noi,iar lucrurile nu se vor sfârși aici
durban22 • 02.02.2024, 11:53
Daca americanii nu vor aproviziona Ucraina la timp cu tot ajutorul militar promis, nu numai ca nu va fi nici o contraofensiva de-a lor, ci se va contura un dezastru major de partea UCRAINEI !!.