Cuprins:
Decizia a fost luată la solicitarea instituțiilor emitente
„Preşedintele României, Klaus Iohannis, a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituţiilor emitente, a informaţiilor prezentate de Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe şi Ministerul Afacerilor Interne în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, din data de 28 noiembrie 2024”, se menționează într-un comunicat oficial emis miercuri de Administrația Prezidențială.
Hotărârea CSAT transmisă instituțiilor
Administrația Prezidențială a precizat că hotărârea adoptată în ședința CSAT a fost imediat comunicată mai multor instituții. Printre acestea se numără SRI, SIE, MAI, STS, AEP, BEC, PÎCCJ, Ministerul Justiției și ANCOM.
Aceste instituții au fost instruite „pentru a întreprinde de urgenţă demersurile necesare, conform competenţelor legale, în vederea clarificării aspectelor prezentate în şedinţa CSAT”.
Ce dezvăluie documentul declasificat al Serviciului Român de Informații
Potrivit documentelor redactate de SRI pentru ședința CSAT din data de 28 noiembrie, activitatea asociată conturilor de socializare a candidatului independent Călin Georgescu a fost masiv amplificată cu două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale.
Mecanismele de finanțare a campaniei lui Călin Georgescu au fost analizate, de asemenea de SRI, care a descoperit faptul că Bogdan Peșchir, deținător al contului de TikTok „bogpr” a realizat donații pe TikTok de peste un milion de euro către Călin Georgescu.
Implicarea lui Peșchir a fost confirmată inclusiv de către reprezentanții aplicației TikTok, potrivit analizei SRI.
În plus, SRI a mai evidențiat faptul că influencerii care au realizat campanii de promovare nemarcate pe TikTok au fost contactați și plătiți prin platforma FameUp. Alți creatori de conținut au fost contactați direct prin e-mail de către firma sud-africană FA Agency, care le oferea influencerilor suma de 1.000 de euro pentru distribuirea unui videoclip realizat de aceștia.
De asemenea, SRI a mai identificat existența a mai multor conturi de social media, fie TikTok sau Telegram, precum și a mai multor grupuri de Telegram cu discuții despre candidatura lui Călin Georgescu. Aceste grupuri au fost realizate încă din anul 2022.
Călin Georgescu, promovat cu ajutorul unor grupări extremiste proruse
Raportul CSAT declasificat parțial arată implicarea unor grupuri extremiste de dreapta, infracționale și religioase în campania prezidențială a lui Călin Georgescu. Printre cei implicați se numără persoane cu legături cu mișcările proruse, antisemite, anti-NATO și anti-Ucraina.
Unii dintre aceștia au avut roluri cheie, precum organizarea centralizării semnăturilor pentru candidatură sau coordonarea de tabere paramilitare care radicalizează tineri. De asemenea, Georgescu este asociat cu un ONG ce promovează ideologia neolegionară și ultraortodoxă.
În campania sa, s-au implicat și interlopi, inclusiv un lider de clan care a promovat candidatul pe TikTok și a susținut financiar campania. Mai există indicii că o rețea legată de Rusia a fost implicată în promovarea lui Georgescu. MAI a obținut informații privind intențiile unor persoane de a afecta suveranitatea României.
Similitudinea cu campania rusească „Frate lângă Frate”
Campania electorală a lui Călin Georgescu pentru alegerile prezidențiale din 2024, „Echilibru și Verticalitate”, a fost susținută de o rețea de influenceri pe TikTok și alte platforme, utilizând tehnici similare celor din Ucraina înainte de invazia rusă.
Influencerii, care aveau peste 8 milioane de urmăritori, au promovat hashtaguri precum #echilibrusiverticalitate, fără a marca materialele ca publicitate electorală, așa cum cere legea. Campania a inclus și implicarea unor grupuri extremiste de dreapta și interlopi, iar influencerii au fost plătiți în funcție de numărul de urmăritori.
Similaritățile cu campania „Frate lângă Frate” din Ucraina sugerează o manipulare a opiniei publice pentru influențarea votului, punând în pericol integritatea proceselor electorale din România.
TikTok a favorizat promovarea lui Călin Georgescu
SRI acuză TikTok că a promovat excesiv candidatul Călin Georgescu în campania electorală din 2024, susținând că a primit 381.000 de dolari pentru această promovare.
Ascensiunea sa în sondaje a fost accelerată de o campanie coordonată pe TikTok, cu 25.000 de conturi active și utilizarea unor algoritmi de recomandare. Aceste conturi, multe dintre ele create încă din 2016, au fost gestionate prin canalul de Telegram „Propagator”, care le dădea instrucțiuni pentru distribuirea de conținut pro-Georgescu.
Campania a inclus și influenceri care promovau candidatul fără a marca postările ca publicitate electorală. TikTok a fost criticată pentru lipsa de colaborare eficientă cu autoritățile române, deoarece postările electorale nu au fost eliminate conform cerințelor legale.
Rețelele de conturi implicate în această campanie ar fi fost coordonate pentru manipularea opiniei publice, iar TikTok a fost acuzată că nu a aplicat regulile proprii pentru limitarea conținutului politic.
SIE susține că Rusia a încercat să manipuleze opinia publică românească
Rusia reprezintă o amenințare crescută pentru România, care este ținta unor acțiuni hibride agresive, inclusiv atacuri cibernetice, sabotaje și dezinformare, avertizează Serviciul Român de Informații Externe (SIE) într-un raport declasificat.
Rusia a abordat România atât direct, prin operațiuni informaționale și violări ale spațiului aerian cu drone, cât și indirect, promovând mesaje divizive despre apartenența țării la NATO/UE și sprijinul acordat Ucrainei.
Aceste campanii vizează să erodeze încrederea în autorități și să discrediteze armata națională, iar dezinformările sunt propagate pe rețelele sociale.
SIE subliniază că Rusia, cu o istorie de interferență în procesele electorale din alte țări, a încercat să manipuleze opinia publică românească, sprijinind mișcările eurosceptice și promovând narative care destabilizează securitatea și coeziunea socială.
De asemenea, în nota desecretizată redactată de SIE se menționează faptul că România este percepută de Moscova ca un „stat inamic”, iar Kremlinul își intensifică acțiunile pentru a influența procesul electoral din România prin propagandă și dezinformare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
One_Two • 06.12.2024, 00:18
deci...suveranitatea Romaniei e amenintanta cand niste filmulelte pe tiktok sunt promovate cu un candidat la presendintie...? eu cam asa inteleg articolul
gasperica • 05.12.2024, 06:57
ha ha ha evident ca serviciile au ris de iohannis... au anticipat faptul ca vor fi folosite in campanie iar redactarea lor a fost facuta in asa fel incit acestea sa nu influenteze optiunea de vot pentru ca ar fi avut ei probleme legate de influentarea acestuia. apropo, desecretizarea s-a facut fara respectarea legii?