Liderul de la Cotroceni a participat prin teleconferință la o nouă rundă de consultări politice în format restrâns cu lideri globali aliați, în contextul războiului din Ucraina, la invitația președintelui SUA, Joe Biden.
„Președintele Klaus Iohannis a accentuat că Rusia trebuie să înceteze atacurile asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, în imediata proximitate a României, care sunt crime de război, care au drept scop distrugerea depozitelor de cereale și infrastructura critică de aprovizionare, afectând și transportul pe Dunăre”, a transmis Administrația Prezidențială.
De asemenea, șeful statului le-a cerut liderilor prezenți intensificarea eforturilor pentru apărarea flancului estic și la Marea Neagră. „Astfel, președintele României a subliniat că, în acest moment, sunt necesare capabilități sporite pentru detectarea și interceptarea dronelor, precum și pentru o apărare aeriană mai puternică, în conformitate cu deciziile de la summitul de la Vilnius”, se mai arată în comunicat.
Mai multe bucăți de dronă căzute în România
Solicitarea președintelui Iohannis a avut loc în contextul în care pe teritoriul României au fost semnalate mai multe resturi de drone căzute în ultima perioadă.
În septembrie au fost înregistrate mai multe incidente. Pe 6 septembrie, Armata a anunțat că bucăți care pot fi dintr-o dronă lansată de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Dunăre au fost găsite în satul Plauru, care se află vizavi de portul ucrainean Ismail.
Ulterior, pe 9 septembrie, MApN a anunțat că alte fragmente dintr-o dronă rusă au fost găsite la aproximativ 2,5 kilometri sud-est de localitatea Plauru, după ce au fost sesizați de autoritățile locale.
Al treilea incident a avut loc, pe 13 septembrie, când fragmentele „care ar fi putut proveni de la o dronă” au fost găsite în zona localităților Nufărul și Victoria, din județul Tulcea.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat luna trecută o hotărâre prin care s-a decis avertizarea cu Ro-Alert a cetățenilor la granița cu Ucraina, dacă MApN stabilește că există posibilitatea „căderii unor obiecte din spațiul aerian”.