Discuția liderilor PNL cu președintele Iohannis a avut loc, marți seara, potrivit mai multor lideri din partid. Președintele a dorit să ia pulsul conducerii PNL pentru a vedea cum decurg negocierile pentru rotativa guvernamentală, dar și care este strategia pentru pregătirea alegerilor din 2024. Informația despre întâlnire a fost prezentată și de G4Media.

Președintele le-a transmis, potrivit informațiilor obținute de Libertatea de la membri din conducerea PNL, că partidul are nevoie ca liderii să meargă mai mult în teritoriu. Potrivit surselor citate, Klaus Iohannis le-a spus că prim-vicepreședinții și secretarul general al partidului ar trebui să se ocupe mai mult de componenta legată de viitorul PNL decât de posturile din Guvern.

Bode, la Dezvoltare sau Interne

Potrivit surselor citate, prim-vicepreședinții PNL nu se vor regăsi în viitoare structură guvernamentală. Nu este sigură nici prezența lui Lucian Bode în viitorul guvern, totul depinzând de discuția cu președintele Iohannis și decizia lui Nicolae Ciucă.

„Bode vrea să rămână în Guvern și vrea să preia Dezvoltarea. Dar ministerul este dorit și de alții. Dacă nu intră Ciucă în Guvern, Bode rămâne la Interne și discuția e închisă”, a explicat un lider de organizație PNL. Ministrul de interne a primit un verdict de neplagiat marți din partea Consiliului Național de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI).

Nicolae Ciucă a confirmat miercuri, chiar în ziua în care PNL împlinește 148 de ani de istorie, că își va depune vineri mandatul de premier. Anunțul a venit să confirme discuțiile cu președintele Iohannis, care nu dorește amânarea rotativei guvernamentale.

Termenul stabilit pentru ca Marcel Ciolacu să devină noul premier este 1 iunie. Surse din PSD au declarat pentru Libertatea că Ciolacu i-a informat pe liberali că negocierile nu se vor finaliza până nu primește în mod oficial mandatul de premier de la Klaus Iohannis.

Vineri, 26 mai, premierul își depune mandatul, sâmbătă au loc consultările oficiale de la Palatul Cotroceni, iar duminică sau luni se vor întâlni conducerile PNL și PSD pentru a vota noua listă de miniștri și programul de guvernare.

Lista cu numele va fi trimisă Parlamentului, care va programa audierea miniștrilor pentru marți. Votul final se va da miercuri, iar Marcel Ciolacu va depune jurământul la Palatul Cotroceni în aceeași zi.

Surse din PNL susțin că până miercuri se va semna un Protocol sau Memorandum cu sindicatele din educație pentru ca noul guvern să nu își înceapă activitatea în mijlocul unei greve.

Nervi și amenințări în PNL din cauza poziției lui Ciucă

Mai multe discuții aprinse au avut loc în interiorul PNL din cauza viitorul rol pe care îl va avea Nicolae Ciucă. Există în acest moment, trei poziționări la vârful PNL.

Secretarul general al PNL, Lucian Bode, și prim-vicepreședintele, Gheorge Flutur, i-au recomandat lui Nicolae Ciucă să rămână la Palatul Victoria. Liderul PNL ar putea deține funcția de vicepremier și pe cea de ministru de interne. În această situația, Lucian Bode, dacă va primi acordul lui Klaus Iohannis, ar putea prelua Ministerul Dezvoltării.

Prim-vicepreședinții PNL Dan Motreanu și Rareș Bogdan au avut o atitudine vehementă, spunând că Nicolae Ciucă nu va putea deveni „subordonatul lui Marcel Ciolacu” și să accepte poziția de vicepremier.

Surse din PNL susțin că Dan Motreanu l-a avertizat pe Nicolae Ciucă să nu accepte poziția de vicepremier sau se va confrunta cu opoziția mai multor lideri de organizații prin convocarea Consiliului Național. O atitudine similară a avut în timpul discuțiilor și Rareș Bogdan, care, potrivit surselor citate, a spus că problema se poate tranșa prin vot în Biroul Politic Național.

Prim-vicepreședinții menționați vor ca Nicolae Ciucă să devină președintele Senatului. 

„Discuțiile au fost extrem de aprinse și cu mulți nervi. Ar fi ciudat să rămână Ciucă în guvern ca ministru de interne și să fie cel care se ocupă anul viitor de organizarea alegerilor. Cum va face el campanie ca ministru de interne?”, au dezvăluit surse prezente la întâlnirile informale.

Al patrulea prim-vicepreședinte PNL, Iulian Dumitrescu, a avut o atitudine mai rezervată, de „mijloc sau echilibru”. Potrivit unor surse de la vârful partidului, Dumitrescu i-a recomandat lui Ciucă să devină președintele Senatului, dar nu a avut o atitudine ostilă dacă premierul decidă să rămână în Guvern. El i-ar cerut însă să ia decizia cât mai repede pentru „ca partidul să fie pregătit”.

Nicolae Ciucă a avut în tot acest schimb de replici o atitudine rezervată, fără a preciza ce va face după ce va depune mandatul. Premierul a declarat că va lua o decizie până luni. Surse din partid spun că urmează o nouă întâlnire cu președintele Iohannis pentru a se stabili calea de urmat.

Surse din conducerea PNL au confirmat pentru Libertatea că negocierile cu PSD asupra programului de guvernare au fost finalizate „marți seara la ora 23”.

„Au mai rămas câteva teme sensibile de discutat, cele cu impact bugetar. În privința lor trebuie să existe o decizie politică la care să participe și viitorul ministru de finanțe. Trebuie să vedem ce se poate și ce nu”, au afirmat sursele citate.

Numele vehiculate pentru Ministerul de Finanțe

Poziția de ministru de finanțe ar urma să revină PNL, iar printre numele vehiculate se numără Sebastian Burduja, Cosmin Marinescu sau Alexandru Nazare.

„Favorit este Burduja, deoarece Ministerul Digitalizării va fi preluat de PSD”, au explicat surse din PNL.

Liderii PNL se opun și ideii avansate de PSD pentru înființarea unei noi poziții de vicepremier, care să fie deținută de Marian Neacșu, actualul secretar general al Guvernului.

Noul guvern ar urma să aibă 18 ministere, cu două mai puține decât actualul. Urmează să dispară Ministerul Sportului și cel al Turismului. 

Prezența UDMR este condiționată de acceptarea ofertei PSD – PNL: renunțarea la Dezvoltarea și acceptarea Ministerelor Fondurilor Europene și Mediului.

foto: hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News