Ceremonia a fost foarte scurtă și a avut loc la ora 8.30.
Ce s-a întâmplat în decembrie 1989
Pe 16 decembrie 1989, a izbucnit un protest în Timișoara, după ce Securitatea și Miliția au vrut să îl evacueze din casă pe pastorul reformat Laszlo Tokes, azi în vârstă de 70 de ani, pentru că acesta făcuse comentarii critice la adresa regimului Ceaușescu în presa de la Budapesta.
Protestul a continuat la ultimul miting ținut la București de Nicolae Ceaușescu, pe 21 decembrie 1989. La nici două minute după ce fostul dictator a început să vorbească, mai multe persoane, neidentificate nici până azi, au venit dinspre Hotelul Athenee Palace, au spart cordonul format de Securitate și Miliție și, potrivit martorilor, au început să înțepe oamenii cu obiecte ascuțite. Manifestația s-a transformat în haos, iar oamenii speriați s-au împrăștiat pe străzile adiacente. Seara, sute de manifestanți au venit în Piața Universității, aproape de sediul fostului Comitet Central unde Ceaușescu rămăsese după miting, și au format o baricadă, spulberată apoi de forțele de ordine, care au și tras primele gloanțe în urma cărora au murit oameni.
Pe 22 decembrie 1989, la ora 12.10, din cauza mulțimii care se pregătea să intre în sediul Comitetului Central al PCR, astăzi sediul MAI, Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu au plecat cu un elicopter de pe acoperișul clădirii, la inițiativa lui Victor Atanasie Stănculescu, cel care conducea Armata după ce ministrul apărării, Vasile Milea, s-a sinucis. După câteva ore, soții Ceaușescu au fost prinși la Târgoviște.
Pe 25 decembrie 1989, Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu au fost judecați la Târgoviște de un tribunal militar încropit în grabă, au fost acuzați, printre altele, de genocid, de prejudicierea economiei naționale și au fost împușcați.