„Am avut o discuţie consistentă, prin telefon, cu președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, cu privire la pachetul de sancţiuni imediate care vor fi luate în urma încălcării grave a dreptului internaţional de către Rusia, care a dus la escaladarea gravă a situaţiei de securitate în regiunea Mării Negre”, a transmis Klaus Iohannis pe Twitter, fără să precizeze despre ce sancțiuni va fi vorba.
Tot marţi, şeful statului a discutat la telefon și cu omologul său polonez, Andrzej Duda, cu privire la situaţia de securitate din regiunea Mării Negre. „Am hotărât să organizăm vineri, 25 februarie, la Varșovia, un summit extraordinar al Formatului București 9 (B9), pentru a coordona răspunsul nostru și pentru a ne demonstra unitatea. Suntem alături de Ucraina”, a transmis Klaus Iohannis după discuția cu Duda.
Discuțiile lui Iohannis cu von der Leyen și Duda vin după ce preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus luni, 21 februarie, că recunoaște indepedenţa republicilor separatiste Doneţk şi Luhansk din estul Ucrainei, iar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a spus că traversăm „cel mai periculos moment pentru securitatea Europei din generația noastră”.
Probabilitatea unei invazii a Ucrainei de către Rusia a fost întărită și de Mircea Geoană. „Informaţiile pe care le avem indică riscul unei acţiuni militare a Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus secretarul general adjunct al NATO.
Totodată, România a cerut la reuniunea miniștrilor de externe din UE finalizarea pachetului de sancțiuni pentru Rusia, după cum a informat Ministerul Afacerilor Externe.