Funcția era vacantă din septembrie 2020, DIICOT fiind condus începând de atunci, interimar, de Oana Pâțu, după demisia Giorgianei Hosu din fruntea instituției.
Propusă de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, Alina Albu a fost avizată negativ de către Secţia pentru procurori a CSM pe 16 martie, atunci când a primit un singur vot favorabil și 5 negative.
Deși avizul negativ al CSM a avut doar caracter consultativ, ministrul justiției a fost obligat, potrivit legii, să reia interviul și, ulterior, a decis să își susțină propunerea și să o transmită președintelui României.
Dintre cele trei mari parchete, doar șefia DIICOT a primit aviz negativ. Pe 30 martie, Klaus Iohannis i-a numit pe Marius Voineag la șefia DNA și pe Alex Florența la conducerea Parchetului General pentru o perioadă de trei ani.
Cine este Alina Albu, noua șefă DIICOT
Pe 1 martie, Alina Albu a câștigat concursul în faţa altor două candidate de la DIICOT, Ioana Bogdana Albani şi Oana-Daniela Pâţu, cea de-a doua fiind procuror șef interimar al instituției.
Potrivit G4Media.ro, Alina Albu a lucrat în dosare cunoscute precum Clanul Clămparu și „Academia Infractorilor”. Gruparea cunoscută drept „Academia infractorilor” a dat zeci de lovituri asupra unor magazine de lux din Marea Britanie, Franța, Belgia și Italia, de unde au fost furate bunuri estimate la peste zece milioane de euro.
Tot ea a început dosarul fraților Sile și Nuțu Cămătaru, finalizat de un alt procuror – Marian Sântion.
De asemenea, printre dosarele instrumentate de Alina Albu se numără și cel referitor la dubla crimă de la Caracal, în care Gheorghe Dincă a fost condamnat de Tribunalul Olt la 30 de ani de închisoare pentru uciderea Alexandrei Măceșanu și a Luizei Melencu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro