UPDATE ora 18:30 Discuțiile de la Palatul Cotroceni dintre Klaus Iohannis și Maia Sandu s-au concentrat pe tema ajutorului oferit Republicii Moldova de către România.
Țara noastră a donat Republicii Moldova echipamente medicale și de protecție împotriva COVID-19 în valoare de 2,3 milioane de euro, precum și aproape 200.000 de vaccinuri.
Curând, România va face „și donația celor 6.000 de tone de motorină destinată agricultorilor din Republica Moldova”, arată Administrația Prezidențială.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat că susține „agenda de reforme promovată de Președintele Maia Sandu”, în spiritul Parteneriatului Strategic bilateral.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a mulțumit lui Klaus Iohannis pentru sprijin, „mai ales în contextul dificil generat de pandemia de COVID-19”.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit la Palatul Cotroceni după ce ieri, 19 aprilie, a susținut un discurs la Strasbourg, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.
Înainte de venirea la București, Maia Sandu, 48 de ani, a spus la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei de la Strasbourg că Parlamentul este în măsură să opereze modificări asupra Constituției, astfel încât sintagma „limba moldovenească” să fie înlocuită cu sintagma „limba română”.
„Limba moldovenească” a fost înlocuită cu „limba română” pe site-ul președinției Republicii Moldova, după ce Maia Sandu a depus jurământul ca președinte al țării, pe 24 decembrie 2020.
Totodată, întâlnirea dintre Klaus Iohannis și Maia Sandu, care a avut loc la Palatul Cotroceni de la ora 17:30, s-a produs în contextul în care Republica Moldova ar putea avea o nouă rundă de alegeri anticipate, după ce Curtea Constituțională a decis că Parlamentul poate fi dizolvat.
132.000 de doze de vaccin AstraZeneca trimise de România în Republica Moldova
În decembrie 2020, cu ocazia vizitei la Chișinău, președintele Klaus Iohannis a declarat că România va oferi ajutor Republicii Moldova, prin echipamente medicale și vaccinuri împotriva COVID-19.
Ajutorul anunţat de Klaus Iohannis prevedea livrarea în Republica Moldova, cu titlu gratuit, a 200.000 de doze de vaccin anti-COVID.
Până acum, Guvernul României a acordat Republicii Moldova 132.000 doze de vaccin AstraZeneca.