De asemenea, legea promulgată prevede că efectuarea de operaţiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi este pedepsită cu închisoare de la trei la 10 ani.
Astfel, actul normativ are ca obiect de reglementare completarea Legii 43/2000, precum şi modificarea Legii 194/2011, în sensul majorării cuantumului pedepselor, precum şi al eliminării posibilităţii executării pedepsei sub supraveghere, în cazul traficului de droguri de mare risc şi traficului internaţional de droguri de mare risc.
„Avem nevoie de legi de partea victimelor”
„Mi-am dorit tare mult ca Legea 2 Mai să fie votată de Parlamentul României şi astăzi s-a întâmplat. Ce aduce nou? Faptul că traficanţii de droguri de mare risc nu mai pot primi pedepse cu suspendare. Nu poţi să vinzi heroină sau cocaină, să distrugi vieţi, şi după să umbli liber pe străzi. Locul traficanţilor este la închisoare. Nu mai avem voie să asistăm la încă o tragedie ca cea de la 2 Mai. Să fie clar: avem nevoie de legi de partea victimelor, pentru că trebuie să ne protejăm tinerii de traficul de droguri”, a spus Alina Gorghiu, într-un mesaj video postat pe Facebook, după ce iniţiativa legislativă a fost adoptată, decizional, de către Camera Deputaţilor.
Ce pedepse sunt prevăzute
Conform legii promulgate de către şeful statului, „fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează fără drept operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă”.
De asemenea, „fapta persoanei care, cu intenţie, efectuează fără drept operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, pretinzând sau disimulând că acestea sunt produse autorizate potrivit legii sau a căror comercializare este permisă de lege, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă”, potrivit sursei citate.
Pe 20 noiembrie 2023, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, iar votul Camerei Deputaţilor a fost decizional, în plenul din 5 martie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Cornel23 • 20.03.2024, 18:36
În sfârșit ceva benefic pentru societate... Poliția nu va mai munci în zadar, câte sacrificii indura un polițist care cercetează o grupare de traficanți de droguri, își risca chiar propria viata și la urma când dosarul este finalizat ce sa auzi? Ca infractorii primesc condamnări cu suspendare... Deci în sfârșit ați realizat ceva bun... Mai urmează sa măriți pedepsele pt corupții din toate domeniile statului de la 7 ani în sus ca să descurajați corupții, sa poată deține o funcție și un om sărac dar deștept, nu un bogat și incult...mulțumim
MAMIRA • 20.03.2024, 16:38
Tarziu! Stilul asta de a promova exceptiile sau evenimentele-"2mai"- ignorand principiile(cauzele si amploarea fenomenului) pe care il observam in societatea occidentala deci nu doar in Romania este bine calculat si folosit sa corecteze neajunsurile cand este deja tarziu...Folosirea evenimentelor , a exceptiilor pentru a ascunde mecanismul a devenit o politica "sfanta" in societatea occidentala...